Etusivu PalvelutRakentaminen ja maankäyttöKaavoitus"Täällähä myökin asutaa!" Vammaisneuvoston tapahtuma Satamatorilla ti 14.6.2022
Valitse taso
3.6.2022 20.22

"Täällähä myökin asutaa!" Vammaisneuvoston tapahtuma Satamatorilla ti 14.6.2022

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto järjestää Lappeenrannan Satamatorilla tiistaina 14.6.2022 klo 14 - 18 "Täällähä myökin asutaa" -tapahtuman.

- Edellisen kerran Lappeenrannan Satamatorilla järjestettiin vammaisjärjestöjen yhteinen tapahtuma vuonna 2003. On siis jo aika kutsua jälleen vammaisjärjestöt ja niiden kansalliset liitot sekä muut kohderyhmän toimijat yhteen ja olla näkyvästi esillä, toteaa Jaana Kauppinen, vammaisneuvoston puheenjohtaja. - Jo parin vuoden ajan olemme siirtäneet tätä tapahtumaa Koronan takia, mutta nyt on aika kokoontua yhteen ja nauttia toistemme tapaamisesta, jatkaa Kauppinen.

Täällähä myökin asutaan_Canva.jpg- Täällähä myökin asutaa -teema kuvastaa sitä kuinka Lappeenranta on meidän kaikkien kaupunki, avaa vammaisneuvoston sihteeri ja kaupungin osallisuuskoordinaattori Pia Pulliainen tapahtuman teemaa. - Vammaisuus useimmiten näkyy ja näkyvä erilaisuus saattaa hämmentää. Kun tullaan "tutuiksi", niin hämmennys häviää. Sen takia olemme täällä näkyvästi kertomassa, että täällähä myökin asutaa, vammaisina ja toimintarajoitteisina ja kuitenkin tasavertaisina muiden lappeenrantalaisten kanssa, Pulliainen täsmentää.

Monipuolista ohjelmaa

Tapahtuman juontajana toimii tuttu ääni YLE:n radioaalloilta eli Sirkka Haverinen. Tapahtuma alkaa klo 14 jolloin vammaisneuvoston puheenjohtaja Jaana Kauppinen toivottaa kaikki tervetulleiksi tapahtumaan ja tapahtuman avauspuheenvuoron pitää Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen.

- Olemme koonneet upean kattauksen erilaista ja monipuolista ohjelmaa, kertoo vammaisneuvoston sihteeri Pulliainen. - Tapahtuman alussa pääsee halutessaan kokeilemaan pyörätuolitanssia. TwoStep tanssistudion erityisen tuen opetusryhmän tanssiesityksen kautta päästään myös ”Aurinkoon".

Kello kolmen aikoihin alkaa Satamatorilla Amazing Race, jossa kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, I kaupunginsihteeri Tuomo Sallinen, hallintopäällikkö Jukka-Pekka Lätti ja valtuuston puheenjohtaja Sanna Koskenranta pääsevät kokeilemaan millaista on kulkea Lappeenrannan Satamatorilla vammaisena ja toimintarajoitteisena. He istuvat pyörätuoliin, menettävät näkönsä tai kuulonsa ja heistä tulee ikääntyneitä, jolloin askel ei enää nouse niin ketterästi kuin nuorempana. Amazing Race kierroksen juontaa kaupunginvaltuutettu ja vammaisneuvoston jäsen Juha Härkönen.

Satamatorin estraadin valloittaa neljän aikoihin Hurja Joukko Imatralta, joka johdattaa meidät "Ikimuistoisiin iltamiin". Oliver Rosenholm eli Taikuri-Oliver, tuo tapahtumaan ripauksen taikuutta eli iloa elämään.

Tapahtuman viimeinen ohjelmanumero puoli kuuden aikoihin vie meidät Suvorov Bandin riehakkaan musiikiteatterin esityksen siivittämänä kaupunkimme historiaan. Tapahtuma loppuu kuuden aikoihin.

Paikalla myös toiminnan esittelijöitä

Monipuolisen ja viihteellisen ohjelman lisäksi tapahtumassa voi tutustua eri toimijoihin, joiden pääasiallinen kohderyhmä ovat vammaiset ja toimintarajoitteiset lappeenrantalaiset.

- Tapahtumassa ovat mukana paikallisista vammaisjärjestöistä Finnilco / Kasuilco, Etelä-Karjalan Muisti ry, Etelä-Saimaan CP-yhdistys, Etelä-Saimaan Invalidit ry, Etelä-Saimaan Kuulo ry, Lappeenrannan kehitysvammaisten tuki ry, Lappeenrannan Reumayhdistys ry, Lappeenrannan Seudun hengitysyhdistys ry, Kaakkois-Suomen lihastautiyhdistys ry ja Etelä-Karjalan Näkövammaiset sekä Opaskoirayhdistys ry.

Kansallisista vammaisliitoista mukana ovat Invalidiliitto Kaakkois-Suomi, Kuuloliitto ry, Lihastautiliitto ry ja Näkövammaisten liitto ry.

Paikallisia vammaisurheilujärjestöjä edustavat Lappeenrannan vammaiskeilailu ry ja Saimaan Säilän, pyörätuoliosasto.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Eksoten vammaispalvelut ovat myös mukana tapahtumassa. Mukana ovat myös Etelä-Karjalan Pelastuslaitos sekä SPR Piristäjät.

Lappeenrannan kaupungin toimialoilta mukana on liikuntatoimi esittelemässä etenkin erityisliikuntaa. Kulttuuritoimi kerää tapahtumassa tulevaa Kulttuurin unelmavuotta 2024 varten kaupunkilaisten unelmia. Teatteri, museot, orkesteri ja Lastenkulttuurikeskus Metku tuovat maistiaisia toiminnastaan ja tulevasta syksystä. Kirjasto esittelee erityisryhmien palveluja, kuten lasten koskettelukirjoja, selkokirjallisuutta sekä äänikirja- ja Celia-palveluja. Jaossa on myös lukuvinkkejä ja poistokirjoja. Kulttuuritoimen osastolla on mahdollista osallistua myös elämysämpäriarpajaisiin.

Lappeenrannan kaupungilta on mukana esittelypisteellä luonnollisesti myös tapahtuman järjestäjä vammaisneuvosto ja kaupungin asukas- ja alueneuvosto. Asukas-ja alueneuvosto on kaupungin vaikuttamistoimielin kuten myös vammaisneuvosto, jonka kautta saadaan asukkaiden asiantuntemus ja mielipiteet mukaan kunnan eri toimialojen suunnitteluun ja päätöksentekoon, myös vammaisten.

LAB-ammattikorkeakoulu on mukana tapahtumassa ikääntyvien teemalla. Heillä on mukanaan ikäpukuja joita saa halutessaan kokeilla. Niiden avulla ymmärtää kuinka ikääntyminen vaikuttaa toimintakykyyn.

Mukana tapahtumassa ovat myös Coloplast Oy ja Koti- ja hoivapalvelut Hyvinvointia kotiin Oy sekä Respecta Oy.

Etelä-Karjalan kansalaisopisto esittelee erityisryhmille suunnattua kurssitarjontaa. Kansalaisopistolla on erilaisia opintopiirejä, muun muassa teatteria ja musiikkia tarjolla vammaisille myös tulevana lukuvuonna.

- Tervetuloa kaikki lappeenrantalaiset mukaan tapahtumaan, tämä tapahtuma on meille kaikille, kannustaa vammaisneuvoston puheenjohtaja Jaana Kauppinen saapumaan Satamatorille.

Vammaiset ovat yhteiskuntansa aktiivisia jäseniä

YK:n yleissopimuksen koskien vammaisten henkilöiden oikeuksia, yksi keskeinen sisältö on:

"YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista on myös tärkeä muutoksen väline. Sen kautta asenteet ja lähestymistavat vammaisia henkilöitä kohtaan muuttuvat.

Tämä on olennainen askel muutoksen tiellä kohti uutta käsitystä vammaisuudesta ja vammaisten henkilöiden asemasta. Perinteisesti vammaiset henkilöt ovat olleet hyväntekeväisyyden ja lääketieteellisen hoidon kohteita.

Sopimuksessa vahvistetaan näkemystä siitä, että vammaiset henkilöt ovat oikeuksien haltijoita, ja he voivat vaatia oikeuksiaan sekä tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä vapaasti. He ovat ympäröivän yhteiskuntansa aktiivisia jäseniä."

Lisätietoa tapahtumasta:

Pia Pulliainen, osallisuuskoordinaattori, vammaisneuvoston sihteeri, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740, sähköposti: pia.pulliainen@lappeenranta.fi 

Liitteet