Etusivu Paluumuuttajia Etelä-Karjalaan houkutteleva ”Kotiin” -verkkosivusto on avattu – Töitä ja tekijöitä pyritään yhdistämään nyt tehokkaasti
Ajankohtaista

Paluumuuttajia Etelä-Karjalaan houkutteleva ”Kotiin” -verkkosivusto on avattu – Töitä ja tekijöitä pyritään yhdistämään nyt tehokkaasti

(21.4.2022)

Etelä-Karjalaan asukkaita ja varsinkin paluumuuttajia houkutteleva, viime syksynä alkanut Työlle tekijänsä -hanke on avannut uuden verkkosivuston kotiin.ekarjala.fi. Verkkosivustolle on koottu kattavasti tietoa esimerkiksi alueen avoimista työpaikoista, asunnoista ja tonteista sekä työtiloista ja yrityksistä. Hanketta koordinoi Lappeenrannan kaupungin Wirma yrityspalvelut ja osatoteuttajana on Imatran kaupunki. 

Työlle tekijänsä -hankkeessa on perimmäisenä tarkoituksena saada houkuteltua Etelä-Karjalassa jo aiemmin asuneita muuttamaan takaisin alueelle niin, että muuttaminen koettaisiin mahdollisimman houkuttelevaksi ja helpoksi. Wirman yrityspalvelupäällikkö Eeva Pihlajaniemen mukaan alueelle palaamiseen on halukkuutta, ja sitä on vahvistanut pandemian myötä etätyömahdollisuuksien paraneminen.

− Selvitimme Lappeenrannassa vuonna 2020 paluumuuttohalukkuutta ja lähetimme yli tuhat kirjettä kaupungissa aiemmin asuneille. Kirjeeseen vastasi 300 ja näistä 40 ilmoitti halukkuudestaan palata, jos vain töitä järjestyisi. kahdeksan eri pientä kuvaa kollaasissa eri alojen työntekijöistä

Opiskelijat auttavat yrityksiä tuomaan esille piilotyöpaikat

Etelä-Karjalaan takaisin muuttoon kannustetaan yhdistämällä osaavia työntekijöitä ja työpaikkoja. Hanke pyrkii edistämään myös piilotyöpaikkojen löytymistä.

LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kampusalueen opiskelijat kartoittavatkin parhaillaan yritysten mahdollisuuksia työllistää opiskelijoita kesätöihin tai muihin töihin. Pihlajaniemen mukaan opiskelijoiden avulla aktivoidaan yrityksiä tuomaan esille myös piilotyöpaikat, joita voitaisiin tarjota paluumuuttajille.

− Opiskelijoille on toimitettu lista yrityksistä, joiden kotipaikka on Etelä-Karjalassa. Toivomuksemme on, että jos yritykset saavat tällaisen puhelun opiskelijoilta, niin asiaan suhtauduttaisiin vastaanottavasti ja positiivisesti.

Uuden verkkosivuston lisäksi Etelä-Karjalaan paluumuuttoon houkuttelemiseksi kunnat tekevät omia kampanjoita nimettyjen ”muuttoagenttien” johdolla. Koko Etelä-Karjalan yhteinen ”Kotiin”-markkinointikampanja alkaa huhtikuussa.

Toimenpiteillä vastataan vähenevään väkilukuun

Työlle tekijänsä -hanke käynnistyi elokuussa 2021. Hankkeen kimmoitti käyntiin väestöennuste, jonka mukaan Etelä-Karjalan väkiluku on vähenemässä lähivuosikymmeninä. Kesäkuuhun 2023 asti kestävän hankkeen tarkoitus on saada alkuun alueen väkiluvun kasvattaminen ja väestörakenteen tasapainottaminen.

Toiminta-alueena on koko Etelä-Karjala. Yhteistyötä toteutetaan tiiviisti kuntien, Etelä-Karjalan yrittäjien, oppilaitosten ja TE-palveluiden kanssa. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki

Ville Hyyryläinen, asiantuntija, Wirma yrityspalvelut
p. 040 626 0521, ville.hyyrylainen(at)lappeenranta.fi