Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaLappeenrannan kaupungin palvelutoimintaan uusia muutoksia – koronaviruksen leviämistä ehkäisevät toimet koskevat erityisesti kulttuuripalveluita, liikuntatiloja ja yleisötilaisuuksia
Valitse taso
Ajankohtaista
1.12.2020 17.37

Lappeenrannan kaupungin palvelutoimintaan uusia muutoksia – koronaviruksen leviämistä ehkäisevät toimet koskevat erityisesti kulttuuripalveluita, liikuntatiloja ja yleisötilaisuuksia

Tiedotetta päivitetty:12.1. tammikuun osalta. Uusi päivitys 19.1., lisätty tieto penkkareista ja vanhojen tansseista.

Kaupungin palvelut toimivat alueellisen tilannekuvaryhmän asettamien suositusten ja rajoitusten mukaisesti. 

Tilannekuvaryhmän asettamat suositukset ovat voimassa 31.1.2021 asti. Suosituksiin voi tutustua Eksoten verkkosivustolla.

Koronavirus kuva_386x228.jpgKaupunki tekee jatkuvaa varautumissuunnittelua ja seuraa tarkasti koronatilanteen kehittymistä sekä viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia. Kaupunki tiedottaa tarvittaessa lisää tilanteen vaikutuksista toimintaansa.

Kaupungin koronavirustilannetta koskeva infotilanne löytyy osoitteesta www.lappeenranta.fi/koronavirustilanne. Siellä julkaistaan tietoa kaupungin toimintaan liittyvistä vaikutuksista sekä myös Eksoten tiedotteet.

Lappeenrannan kaupungin toiminta 31.1.2020 asti:

Huom. Ajantasaisimmat tiedot voi tarkistaa suoraan palveluiden omilta verkkosivuilta.

Kaupungin järjestämät tapahtumat:

Kaupungin järjestämistä tapahtumista ja niiden järjestelyistä tiedotetaan tapahtumakohtaisesti.

Kaupunki kehottaa myös yksityisiä tapahtumajärjestäjiä huomioimaan suositukset ja rajoitukset.

Kirjastot:

Kaikki tapahtumat ja kokoontumiset kirjastoissa on peruttu toistaiseksi. 

Lainaustoiminta jatkuu toistaiseksi normaaliin tapaan. Kävijöitä kehotetaan vahvasti käyttämään kasvomaskeja. Asiakkaita kannustetaan  tekemään ennakkovarauksia ja näin nopeuttamaan paikan päällä tapahtuvaa asiointia. 

Lehtilukusalit pääkirjastossa, Joutsenon ja Lauritsalan kirjastoissa on suljettu turvallisuussyistä. Myös pääkirjaston lukusali on suljettu ja kaikissa kirjastoissa suositellaan pikaista asiointia. Omatoimikirjastot ovat auki toistaiseksi normaaliin tapaan, mutta asiakastietokoneiden maksimikäyttöaika rajataan 15 minuuttiin kaikissa toimipisteissä. Kirjastoauto ajaa aiempien turvarajoitusten mukaisesti normaalisti ja kotipalvelu toimii toistaiseksi nykyisillä turvakäytännöillä.

Ryhmävierailuja ei järjestetä ja kaikki asiakkaiden tilavaraukset yhteisiin tiloihin on peruttu. Digipaja ja soittohuone ovat pois käytöstä. 

Liikuntatoimi ja liikuntapaikat:

Kaupunki suosittelee seuroille, että aikuisten ja yli 20-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta joukkue- ja kontaktilajeissa kaupungin sisä- ja ulkoliikuntatiloissa keskeytetään.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa voi jatkaa kaupungin liikuntatiloissa 20 henkilön määrärajauksen huomioiden. Ottelu- ja kilpailutapahtumia voidaan edelleen järjestää kaupungin liikuntatiloissa, yleisöä saa olla erillisessä katsomossa kuitenkin enintään 20 henkeä. Ammattilais- ja kilpaurheilun (SM- ja I-div. taso) harjoitustoiminta turvataan siten, että kokoontumisrajoituksia (20) tulee noudattaa.

Kaupungin liikuntatiloissa suositellaan vahvasti  käyttämään maskia muualla kuin itse urheilusuorituksessa. Maskisuositus koskee yli 12-vuotiaita kävijöitä.

Uimahallit pysyvät auki, mutta niiden kävijämääriä rajoitetaan 50 % normaalista kävijämäärästä. Uimahallien kävijämääriä seurataan tarkasti.

Myllysaaren sauna pidetään kiinni 31.1.2021 saakka.

Lappeenrannan ja Lauritsalan uimahallien kuntosalit sekä Joutsenohallin ja Sammonlahden kuntosalit pidetään suljettuina 31.12021 saakka. Ulkokuntosalit pysyvät edelleen auki.

Ulkokentät pidetään avoinna. Kenttien pukuhuoneissa saa olla kuitenkin kerrallaan vain maksimissaan 10 henkeä. Liikuntatoimi tuo kenttien yhteyteen ulkopenkkejä luistimien vaihtoa varten.

Liikuntatoimi suosittaa edelleen kuntalaisille liikkumista, erityisesti ulkona.

Kaupunginteatteri ja -orkesteri:

Kaupunginteatterin tammikuun esitykset ja kaupunginorkesterin tammikuun konsertit on peruttu. 

Perutun tai siirretyn esityksen tai konsertin pääsylippu voidaan vaihtaa myöhäisemmän ajankohdan esitykseen tai konserttiin. Rahat voidaan myös palauttaa asiakkaan tilille peruutetuista tilaisuuksista tai vaihtaa korvattava summa vuoden voimassa olevaan lahjakorttiin.

Palautusta varten tarvitaan tieto tilaisuudesta, jota takaisinmaksupyyntö koskee, asiakkaan tilinumero IBAN-muodossa sekä tilin omistajan nimi.

Yhteydenotot lipunmyyntiin teatterin osalta teatteri@lappeenranta.fi tai puh. 05 616 2290. Orkesterin osalta winkki@lappeenranta.fi tai puh. 05 616 2220.

Museot:

Näyttelytoiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti, mutta asiakasmäärä rajataan 20 henkilöön. Tiloissa noudatetaan turvavälejä ja panostetaan hygienia-asioihin. Kävijöitä kehotetaan vahvasti käyttämään kasvomaskeja Eksoten maskisuosituksen mukaisesti.

Varhaiskasvatus:

Varhaiskasvatus pidetään normaalisti toiminnassa, mutta hygieniaan ja muihin suosituksiin kiinnitetään erityistä huomiota. Ulkopuolisten kohtaamiset pyritään minimoimaan varhaiskasvatuksen tiloissa.

Varhaiskasvatuksen tiloissa vierailevien henkilöiden suositellaan käyttävän maskia. Huoltajilta ei toistaiseksi edellytetä maskin käyttöä tuodessaan tai hakiessaan lapsia. Eksoten maskisuositus ei koske myöskään varhaiskasvatuspalvelujen piiriin kuuluvia lapsia.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksutiimi

Asiakaspalvelu avoinna ma–pe klo 9–12 ja klo 13–15, ovelta saa käyttöön käsidesiä sekä suojamaskin.

Perusopetus ja lukiot: 

Lukiot jatkavat pääasiassa etäopetuksessa. Penkkarit siirtyvät järjestettäväksi 15.4. ja vanhojen tanssit 14.5.

Peruskoulujen ja lukioiden tiloissa asioiville koulun ulkopuolisille henkilöille sekä muiden työnantajien palveluksessa oleville kouluissa työskenteleville työntekijöille suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä.

Peruskoulujen henkilöstö voi halutessaan käyttää työnantajan hankkimia kasvomaskeja. Käyttöä suositellaan vahvasti välttämättömissä lähipalavereissa, joissa riittäviä etäisyyksiä ei ole mahdollista järjestää.

Kasvomaskisuositus koskee myös kaikkia yli 12-vuotiaita oppilaita, joille on alettu 11.1. alkaen jakaa maskeja kouluissa.

Nuorisotilat ja -toiminta sekä Ohjaamo:

Nuorisotilat ja Ohjaamo pidetään toistaiseksi normaalisti auki, mutta niissä noudatetaan tarkkaan turvavälejä ja 20 henkilön rajoitusta. Nuorisotyössä ja Ohjaamossa lisätään digitaalista nuorisotyötä.

Henkilökunta käyttää muiden kaupungin toimipisteiden henkilöstön tapaan maskeja näyttääkseen samalla esimerkkiä nuorille. Nuorisotoimi suosittelee vahvasti myös yli 12-vuotiaille nuorille kasvomaskien käyttämistä.

Lisätietoa nuorisotoimen toiminnasta ja aukioloajoista nuorisotoimen verkkosivulta.

Asiakaspalvelu, asiointi ja tilat:

Asiakaspalvelutoimintaa jatketaan toistaiseksi palvelupisteissäkin fyysiset etäisyydet, hygienian ja suojamaskit korostetusti huomioiden sekä suojapleksejä hyödyntäen. Asiakaspalvelu on siirtynyt kuitenkin laajalti hyödyntämään sähköisiä palveluita. Kaupunki kehottaakin palveluidensa asiakkaita ottamaan yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse tai puhelimitse.

Kaupungin palvelu- ja toimipisteiden henkilöstö on ottanut käyttöön kasvomaskit tai suojavisiirit. Ohjeistus koskee kaikkia kaupungin palvelu- ja toimipisteitä lukuun ottamatta varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstöä. Kaupunki kehottaa myös palvelupisteissä asioivia henkilöitä käyttämään kasvomaskeja.

Kaupungin tilat järjestellään niin, että niissä voidaan aiempaa vahvemmin noudattaa turvavälejä mahdollisimman hyvin.  Siivoukseen ja hygienia-asioihin kiinnitetään normaaliin tapaan vahvasti huomiota.

Kaupungintalo

Kaupungintalo on avoinna ma–pe klo 8–17.

Winkki ja matkailuneuvonta

Winkki on avoinna ma–pe klo 8.30–16.30. Matkailuneuvonta on avoinna kauppakeskus IsoKristiinassa ma–pe klo 10–17.

Wirma yrityspalvelut

Yritysneuvontaa ja korona-apua on tarjolla virka-aikaan laajasti kuntarajat ylittävänä yhteistyönä. Lisätietoa yritysten ja yrittäjien tukemisesta Wirman sivustolla.

Nähtävillä olevat kaavat ja suunnitelmat

Nähtäville asetettuihin kaava-aineistoihin ja katusuunnitelmiin voi tutustua poikkeuksellisesti kaupungintalon asiakaspalvelukeskus Winkissä sen aukioloaikoina osoitteessa Villimiehenkatu 1 (1. kerros) ja verkossa.

Lisätietoja kaavoituksen verkkosivuilla.

Maaomaisuuden hallinta

Maaomaisuuden hallinta palvelee asiakkaita ajanvarauksella, puhelimitse, sähköpostitse sekä sähköisesti. Myös kauppakirjoja ja vuokrasopimuksia voi allekirjoittaa sähköisesti.

Henkilökohtaisia tapaamisia varten varataan aika etukäteen. Tapaamiset järjestetään asiakaspalveluhuoneessa, joka on varustettu suojapleksillä sekä käsidesillä.

Yhteystiedot löytyvät kaupungin verkkosivustolta.

Ympäristötoimi

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi palvelee asiakkaita ajanvarauksella, puhelimitse, sähköpostitse sekä sähköisesti. Henkilökohtaisia tapaamisia varten varataan aika etukäteen.

Eläinlääkäripalvelut toimivat normaalisti, tarkemmat tiedot kaupungin verkkosivustolla.

Etelä-Karjalan maaseututoimi:

Etelä-Karjalan maaseututoimi palvelee asiakkaita puhelimitse, sähköpostitse sekä sähköisesti. Henkilökohtaisia tapaamisia varten varataan aika etukäteen. Tarkemmat tiedot maaseututoimen sivulta.

Rakennusvalvonta:

Lappeenrannan kaupungin rakennusvalvonta jatkaa kevään aikana toimivaksi osoittautunutta etäasiointia. 

Rakennusvalvonnan ovet pidetään suljettuna, ja asiakas- ja arkistopalveluissa palvellaan ensisijaisesti sähköisesti. Käyntiä varten tarvitaan ajanvaraus. 

Lupavalmistelun, toimistopalvelun, rakennetun ympäristön valvonnan palvelun ja asuntotoimen puhelinvastaanottoaika on maanantaista perjantaihin 9.30–11. 

Lisätietoja rakennusvalvonnan verkkosivulta.

Joukkoliikenne:

Joukkoliikenne ja koulukuljetukset liikennöidään normaalisti viranomaisohjeistuksia noudattaen. Maskisuositus on voimassa myös joukkoliikenteessä.Maskeja suositellaan käytettäväksi niin joukkoliikenteessä, koulukuljetuksissa kuin kaikissa julkisissa tiloissakin. Suositus koskee sekä kuljettajia että matkustajia. Kaupunki jakaa kasvomaskit koulukuljetuksen piiriin kuuluville lapsille ja nuorille esikoulujen ja koulujen kautta.

Kaupungin henkilöstö:

Kaupungin henkilöstöä on ohjeistettu noudattamaan kaikkia voimassa olevia suosituksia, myös maskisuositusta.

Henkilöstö on siirtynyt laajemmin etätöihin siinä määrin kuin se työtehtävien hoitamisen puolesta on mahdollista. Kokoukset on siirretty järjestettäväksi verkossa. Jotta palvelutoiminta voidaan säilyttää normaalilla tasolla, kiinnitetään korostetusti huomiota myös työvuorojen suunnitteluun.

Kaupunki on lisäksi ohjeistanut henkilöstöään välttämään matkustamista.

Lisätietoja:

Kaupungin varautumisesta yleisesti:
turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen
puh. 040 358 1443, ari-pekka.meuronen(at)lappeenranta.fi

Matkailu, tapahtumat ja asiakaspalvelu:
matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman
puh. 040 849 9161, mirka.rahman(at)lappeenranta.fi

Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimiala:
toimialajohtaja Tuija Willberg,
puh. 040 070 5875, tuija.willberg(at)lappeenranta.fi

Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimiala:
toimialajohtaja Pasi Leimi
puh. 040 740 1643, pasi.leimi(at)lappeenranta.fi