Etusivu Historiaa elävöittävä monitaidefestivaali Wanhan Kaupungin Festiwaali järjestetään ensimmäistä kertaa linnoituksessa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna
Ajankohtaista

Historiaa elävöittävä monitaidefestivaali Wanhan Kaupungin Festiwaali järjestetään ensimmäistä kertaa linnoituksessa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna

(3.6.2022)
Lappeenrannan linnoituksessa koetaan heinäkuun viimeisenä viikonloppuna aivan uudenlaista ohjelmaa. Paikallista 1700-luvun historiaa elävöittävässä tapahtumassa Wanhan Kaupungin Festiwaalissa nähdään historialliset markkinat, musiikkiesityksiä sekä lukuisia näytöksiä ja luentoja.

Tapahtuman puuhamiehenä toimiva Ossi Välimäki kertoo, että Wanhan Kaupungin Festiwaalin konsepti on syntynyt monesta pienestä purosta. Välimäki on tykännyt vierailla erilaisissa historianelävöitystapahtumissa ja päätti järjestää Lappeenrantaankin omat juhlat.

Meneillään oleva Suvorov-matkailuhanke sekä muistot suositusta Linnoituksen yö -tapahtumasta ovat osaltaan vaikuttaneet kokonaisuuteen, Välimäki jatkaa.

Luvassa on kokonaisvaltainen tapahtumaelämys, jonka ytimessä on historialliset markkinat. Lisäksi tapahtumassa on elävää musiikkia, ruokaa ja juomaa tarjoileva juhlapiha, historiaa elävöittäviä katuesityksiä, työnäytöksiä sekä moninaisia historiallisia esityksiä menneistä ajoista. Tapahtuma samanaikaisesti viihdyttää sekä opettaa yleisöä tärkeästä paikallishistoriasta Välimäki kuvailee.

Tuomme linnoitukseen muun muassa barokkitanssin johdantokurssin sekä historiallisen ratsastuksen näytöksiä.

Kävijöitä kannustetaan pukeutumaan tapahtuman historiallisen teeman mukaisesti 

Tapahtuman historiallinen viitekehys sijoittuu 1700-luvulle, jolloin alueella tapahtui paljon mielenkiintoisia asioita. Lappeenranta on ollut viipurilaisten vanha markkinapaikka sekä tervakaupan keskus, joka sai kaupunkioikeudet Ruotsin vallan alla vuonna 1649. Lappeenranta ja linnoitusalue oli ruotsalaisten hallinnassa vuoteen 1743, jolloin alue siirtyi Lappeenrannan ainoan taistelun ja hattujen sodan myötä venäläisten hallintaan. Niin sanotun Vanhan Suomen alueeseen sisältyneellä Lappeenrannan linnoitusalueella näkyy yhä edelleen paljon merkkejä menneistä ajoista ja elämästä.

Tapahtumaan on viiden euron pääsymaksu, josta saa vapautuksen jokainen teeman mukaan pukeutunut.

Tahdomme kannustaa niin henkilökuntaa, esiintyjiä kuin yleisöäkin osallistumaan tapahtuman historiallisen teeman luomiseen ja siksi jokainen teeman mukaisesti pukeutunut pääsee veloituksetta sisään. Esimerkiksi nykyiset kansallispukumme perustuvat 1700-luvun vaatteisiin. Paikalle pääsee totta kai myös moderneissa vaatteissa, tapahtuman puuhamies Ossi Välimäki lupaa. 


Tapahtumassa juhlitaan epävirallisesti ja ennakkoon Lappeenrannan syntymäpäivän loppukaronkkaa

1700-luvun markkinahumun lisäksi tapahtumassa juhlitaan myös epävirallisesti Lappeenrannan kaupungin syntymäpäivien loppukaronkkaa. Perinteisesti kaupungin syntymäpäivä on vietetty Vanhankaupungin päivien yhteydessä, joissa valitaan myös vuosittainen linnoituksen isäntä. Tänä vuonna kaupungin syntymäpäiviä vietetään 7.8. Lappeenrannan satamassa.  

Wanhan Kaupungin Festiwaali -tapahtumaa ei tule sekoittaa Lappeenrannan kaupungin järjestämään Vanhankaupungin päiviin. Meidän juhlamme on viikkoa ennen kaupungin syntymäpäivää ja leikkimielisesti juhlistammekin Festiwaaleilla "virassa olevan" linnoituksen isännän loppukaronkkaa, kun seuraavana viikonloppuna kaupungin syntymäpäivillä valitaan jälleen uusi isäntä, Välimäki kertoo.

Kolmipäiväiseen tapahtumaan kaivataan vielä lisää markkinamyyjiä sekä talkoolaisia

Tapahtumaan etsitään vielä innokkaita talkoolaisia sekä monipuolisia markkinamyyjiä. Markkinamyyjien paikkavarauksia otetaan vastaan niin pitkään kuin tilaa riittää. Myyjiltä odotetaan panostusta historialliseen teemaan niin tuotevalinnoissa kuin myyntipisteiden suunnittelussakin.

Toivomme näkevämme runsain mitoin paikallisia yleisössä, sillä tässä on mahdollisuus herätellä samanlaista yhteisöllistä kulttuurikokemusta, kuin mistä linnoituksen alue vielä muutamia vuosia sitten tunnettiin. Uskomme, että festivaalilta löytyy nähtävää ja koettavaa kaikille, mutta kiinnostaa erityisesti työikäistä yleisöä, tapahtuman puuhamies Ossi Välimäki kuvailee.

Tapahtumakokonaisuutta järjestää Wanhan Kaupungin Festiwaalin työryhmä, joka tekee yhteistyötä Kulttuuritila Nuijamies ry:n kanssa. Tapahtuman tärkeä yhteistyökumppani on myös Lappeenrannan kaupunki sekä tapahtumatekniikkaa toteuttava Talasmo Oy. Yhteistyötä tehdään myös linnoituksen alueen toimijoiden sekä lukuisien markkinamyyjien ja käsityöläisten kanssa. Toiminta-avustuksia myöntävät organisaatiot sekä sponsorit ovat myös tärkeitä kumppaneita uudelle tapahtumalle.

Tavoitteena on tehdä tapahtumasta vuosittain toistuva perinne ja laajalti Suomessa tunnistettu festivaali. Lopputuloksen määrää kuitenkin paikalle saapuva yleisö. 

Festivaalin rakentaminen tyhjästä on hurja voimainponnistus, johon kuuluu runsaasti vapaaehtoistyötä. Toivomme yleisön löytävän tapahtumamme, jolloin kova työmme palkitaan, Välimäki kannustaa.

Wanhan Kaupungin Festiwaalia vietetään Lappeenrannan linnoituksen alueella pe 29.7.su 31.7.
Lisätiedot: www.wkfest.fi

OHJELMASSA

Perjantai 29.7.
- Hurja Halla -yhtye
- Kipinä-yhtye
- Suvorov Band -musiikkiteatteri
- Jyrki Paaskoski luennoi itärajan ja Lappeenrannan linnoituksen historiasta


Lauantai 30.7.
- Kantelisti Silja Kiuru
- Sipukat kansanmusiikkitrio
- Battlelore
- Equi Victoriosi – Voittoisat ratsukot
- Keskiaikaiset miekkailuesitykset, MFCL
- Historiallinen pukeutumisnäytös, Helsinki Societé
- Kansallispukujen tuuletus
- Antti Räihä luennoi 1700-luvun Kaakkois-Suomen kansalaisten traditioista

 

Sunnuntai 31.7.
- Kuusama -yhtye
- Meena Menninkäinen
- Taikuri Oscar El Husseini

Koko viikonlopun
- Uudenmaan Karoliinien äkseerausesitykset
- Lasten Taikametsä
- Historialliset markkinat
- Barokkitanssin johdantokurssi (ilmottautuminen erikseen)