Etusivu PalvelutEksote tiedottaa: Koronarokotuksiin kutsutaan kirjeellä – rokotteeseen tai rokotuksiin liittyvissä kysymyksissä pyydetään nyt välttämään Eksoten ajanvarausnumeroihin soittamista
Ajankohtaista
14.1.2021 8.13

Eksote tiedottaa: Koronarokotuksiin kutsutaan kirjeellä – rokotteeseen tai rokotuksiin liittyvissä kysymyksissä pyydetään nyt välttämään Eksoten ajanvarausnumeroihin soittamista

Koronarokotteita tullaan antamaan ajanvarauksella. Pyydämme, etteivät alueen asukkaat soittaisi tällä hetkellä ajanvarausnumeroihimme kysyäkseen lisätietoja rokotteista, sillä puhelinpalvelumme ovat ruuhkautuneet viikolla 2 koronavirusrokotteeseen liittyvistä kyselyistä.

Kunhan koronarokotteita saadaan Etelä-Karjalaan lisää, tulee Eksote lähettämään rokotteeseen oikeutetuille henkilöille vuorollaan kirjeen, josta näkyy varattu aika sekä rokotuspaikka. Kirjeessä on myös ohjeet, miten toimia, ellei aika sovi. Rokotukset tullaan aloittamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeistuksen mukaisesti iäkkäimmistä eli yli 80 vuotta täyttäneistä.

– Kirjeen lisäksi Eksotelta soitetaan iäkkäille, jotta varmistetaan, että kirje on tavoittanut vastaanottajan ja aika varmasti sopii. Jos aika ei sovi tai on jotakin muutakin huomioitavaa, käydään nämä puhelun aikana läpi. Eksote julkaisee vielä ennen rokotusten alkua puhelinnumeron, josta puhelut tulevat. Tällöin puheluun on turvallista vastata, kertoo koronarokotuksista vastaava Sari Kuitto Eksotelta.

Ensimmäiseksi rokotuspaikaksi valikoitui IsoKristiina useista syistä

Toistaiseksi Eksote on rokottanut henkilöstöä ja hoivakotien asukkaita sekä Lappeenrannassa että Imatralla. Jos Euroopan lääkevirasto (EMA) antaa AstraZenecan rokotteelle myyntiluvan ja toimitukset sujuvat, niin väestön rokotukset voidaan mahdollisesti aloittaa helmikuun alkupuolella. Suunnitelmat laajentaa rokotuksia myös muihin kuntiin on tehty ja ne täsmentyvät rokotteiden saatavuuden mukaisesti.

– Toiveissa on, että saisimme merkittävän määrän rokotteita Etelä-Karjalaan helmikuussa ja olemme varautuneet massarokotuksien käynnistämiseen sitä mukaa, kun rokotteita saamme, sanoo Kuitto.

Lappeenrannassa keskeinen rokotuspaikka kauppakeskus IsoKristiinassa valittiin useista syistä.
– Koronarokottamisen prosessi on hyvin erilainen verrattuna siihen, mihin olemme aiemmin tottuneet. Emme voi rokottaa ollenkaan samalla tavalla kuin influenssarokotusten yhteydessä, sillä jonottamista, ruuhkia ja isoja ryhmiä on vältettävä kaikin mahdollisin keinoin, avaa Kuitto.

Eksote on testannut ajanvarauksella tapahtuvia rokotuksia syksyllä 2020 influenssarokotusten osalta sekä Lappeenrannassa kauppakeskus Oprissa, että Imatralla urheilutalolla.
– Syksyn influenssarokotukset olivat meille hyvä mahdollisuus oppia ja kehittyä. Nyt käytössä olevien rokotuspaikkojen sekä toimintamallien avulla meidän on mahdollista huolehtia turvaväleistä sekä turvallisesta rokottamisesta, kertoo Kuitto tyytyväisenä.
– Tilan on oltava turvaväleineen riittävän iso, sillä rokotettuja seurataan rokotuksen antamisen jälkeen. Tähän uuteen rokotteeseen kuuluu 15 minuutin seuranta allergisen reaktion takia, muistuttaa Kuitto.

Rokotukset maksuttomia ja vapaaehtoisia

Etelä-Karjalassa rokotukset terveydenhuoltohenkilökunnalle on aloitettu vuoden vaihteessa, hoivakodeissa ne on aloitettu viikolla 2 ja muita kansalaisia päästään vanhemmista ikäluokista lähtien rokottamaan rokotteiden saatavuuden mukaan aikaisintaan helmikuussa.

Koronarokotukset perustuvat vapaaehtoisuuteen ja ovat väestölle maksuttomia. Kansalaisilta toivotaan mahdollisimman myönteistä suhtautumista rokotuksiin, vaikka rokotus saattaakin herättää epäröintiä. Rokotteista pyritään jakamaan mahdollisimman paljon tietoa niin Eksoten kuin valtakunnallisesti THL:n, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimean kautta. Rokotukset perustuvat laumasuojaan ja mitä useampi rokotuksen ottaa, sitä tehokkaampaa rokottaminen on.

Eksote tiedottaa koronavirusrokotuksiin liittyvistä asioista aina tarpeen mukaan.

Lisätietoja medialle:

Sari Kuitto, rokotuksista vastaava hoitaja, p. 044 791 5854, sari.kuitto@eksote.fi
Tuula Karhula, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi

// 

Koronavirusrokotukset Eksoten alueella: https://www.eksote.fi/Koronavirus/koronarokotukset/