Etusivu PalvelutEksote tiedottaa: Eksote on päivittänyt lasten koronatestaus- ja –karanteeniohjeita
Ajankohtaista
24.9.2021 10.45

Eksote tiedottaa: Eksote on päivittänyt lasten koronatestaus- ja –karanteeniohjeita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi aikaisemmin tällä viikolla lasten karanteeniin asettamista; jatkossa vain ne lapset asetetaan karanteeniin, jotka ovat tosiasiallisesti olleet tekemisissä sairastuneen kanssa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on nyt päivittänyt oman ohjeistuksensa lasten karanteeniin ja koronatestaukseen.

Koulun ja varhaiskasvatuksen karanteenikäytännöt muuttuvat

Jatkossa koulussa tai päivähoidossa koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa ryhmässä olleet lapset asetetaan karanteeniin yksilökohtaisen harkinnan perusteella. Lapset asetetaan jatkossa karanteeniin, jos vahva altistuminen sitä edellyttää.

– Karanteeniin asettamista arvioidaan jatkossa sen mukaisesti, onko lapsi viettänyt aikaa koronavirukseen sairastuneen kanssa koulussa, päiväkodissa tai niiden ulkopuolella, ja ovatko lapset olleet erityisen läheisessä kontaktissa, selventää ylilääkäri Sami Raasakka Eksotesta.

Tietoa leikkikavereista voidaan kysyä lapselta itseltään, hänen vanhemmiltaan tai opettajilta. Karanteenin tarvetta arvioidaan saadun tiedon mukaisesti, ja lapset testataan ainoastaan oireiden perusteella tarvittaessa. Laajoja, koko ryhmää koskevia karanteeneja pyritään välttämään. Jatkossa opetusryhmä tai hoitoryhmä, jossa on ollut koronatapaus, voi jatkaa normaalisti koulussa tai hoidossa. Lapsen tulee jäädä kotiin vain, jos hänelle ilmaantuu oireita. Tällöinkään ei ole kyse karanteenista, vaan normaalista sairastamisesta.

Opetus- ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan on erityisen tärkeää suojata sekä itseään että vastuullaan olevia lapsia kahden koronarokotuskerran antamalla suojalla.

Alle 12-vuotiaat testataan jatkossa voimakkaissa infektio-oireissa

Rutiininomaisesti alle 12-vuotiaita lapsia ei enää testata, ellei lapsella ilmaannu voimakkaita oireita.

– Jos lapsella ei ole tiedossa olevaa korona-altistusta, mutta hänellä on lieviä infektio-oireita, lasta ei lieväoireisena enää yleensä testata, kertoo ylilääkäri Raasakka.

Lapsi voi sairastaa lievät oireet kotona rauhassa, kunnes on oireeton. Voimakkaissa infektio-oireissa tulee hakeutua koronatestiin. Lapsi kannattaa testata lievissäkin oireissa, mikäli lapsen perheessä on yli 16-vuotiaita rokottamattomia tai immuunipuutteisia henkilöitä.

12-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset koronatestiin lievissäkin infektio-oireissa, jos on ilman täyttä rokotesuojaa

12-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset ohjeistetaan testiin aikuisten ohjeen mukaisesti. Jos lapsi on lieväoireinen ja kahdesti rokotettu, eikä korona-altistusta ole tiedossa, ei lasta yleensä testata. Jos rokotesuoja on puutteellinen, testataan 12-vuotias ja sitä vanhempi lapsi lieväoireisenakin.

 

Lisätietoja medialle:

Sami Raasakka, ylilääkäri, Eksote, puh. 040 651 1594, sami.raasakka@eksote.fi