Palvelut
Valitse taso

Pallon kiertoliittymä

Taipalsaarentie-Satamatie-Tukkikatu

Pallon kiertoliittymä.jpg

Pallon kiertoliittymä sijaitsee historiallisen Rakuunamäen ja Suomen suurimman järven, Saimaan kainalossa Pallon kaupunginosassa.

Liikennevirtojen kasvaessa kaupungin pohjoisosiin ja naapurikuntaan Taipalsaarelle liikennevalo-ohjattu liittymä muutettiin kaksikaistaiseksi kiertoliittymäksi. Kiertoliittymän ympärillä on tapahtunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viipurin vaneritehdas on purettu ja tilalle on rakentunut uusi Viipurin Vanerin asuinalue. Saimaan ja kiertoliittymän väliin on rakennettu rantaraitin varteen hulevesikosteikko.

Maakaasulinja rannan puolella ja suurjännitelinja liittymän yläpuolella hipovat halkaisijaltaan 42 metrin kiertoliittymää. Kiertoliittymän keskellä oleva lehmusympyrä on siksi siirretty hieman sivuun sen kuitenkaan lopputulosta häiritsemättä. Katualueen hulevesikuormituksen vähentämiseen on pyritty hulevesikosteikon rakentamisella kiertoliittymän viereen rantaraitin varteen.

Liittymässä ovat pääosissa betonipallot, kaupunginosanimen mukaisesti, graniittimuurikivillä nostetuilla kolmionmuotoisesti rajatulla murskepedeillä. Graniittimuurikivet ovat Pallon kau-punginosasta purettujen vanhojen talojen perustuskiviä. Keskustan kuusi suurta lehmusta on myös siirretty ja otettu talteen liittymäalueen rakentamisen yhteydessä. Muita puita ovat tuo-mipihlajat ja vartettu riippapaju. Lisäksi keskustapedissä on tarhakatajaa sekä reunoilla keltajapaninangervoa ja lamoherukkaa. Tätä kaikkea ympäröi soramontulta seulottu pyöreä helppohoitoinen sorakivialue ja ulkoreunalla musta murske.

Talvella betonipallot saavat lumihatun ja riippapajujen herkät oksat huurrepeitteen Saimaan nostattamasta kosteudesta.