Valitse taso

Mattilan eritasoliittymä

Vaalimaantie-Poikkitie-Simolantie

Mattilan eritasoliittymä.jpg

Mattilan eritasoliittymään noustaan valtatie 6:lta länsisuunnalta Lappeenrantaan tultaessa. Sopimuksella ELY-keskuksen kanssa tehtiin Lappeenrannan kaupungin toimesta liittymään uusi suunnitelma. Kiertoliittymä on tärkeä sisääntuloväylä ja siksi liittymän keskustaan haluttiin näyttävyyttä. Liittymän keskustassa päämateriaaleina ovat Ylämaa Massive Graniten ja Nordkalk Lappeenrannan kaivoksen kivituotteet. Liittymän kivimateriaalit on saatu lahjoituksena. Halkaisija liittymässä on 42 metriä, joten kiveä on näytteillä paljon eri muodossa.

Nordkalkin suurin tuotantolaitos Suomessa sijaitsee Lappeenrannassa, aivan liittymän vieressä, jossa Nordkalkilla on kaivoksen lisäksi jauhatuslaitos, kaksi rikastamoa ja myyntikonttori. Lappeenrannan kaivos on Euroopan ainoa kaivos, josta louhitaan harvinaista mineraalia wollastoniittia.

Ylämaa Massive Granite raaka-aine saadaan Ylämaa Groupin louhimoiden tuotannosta. Kivi on arvostettua suomalaista graniittia ja viedään rakennusteollisuuden käyttöön ympäri maailmaa. Ympäristörakentamisen tuotteita ovat mm. katulaatat, massiiviharkot ja reunakivet.

Liittymässä käytetyt kivet on etsitty louhimoiden montuilta, eikä niitä ole työstetty juuri liittymää varten. Näistä löydetyistä ylijäämäkivistä on tehty ”kivinäyttely” liittymän keskustaan

Nordkalkin raakakivituotteita liittymässä ovat eri kokoiset kalkkikivi- ja wollastoniittilohkareet sekä kalkkikivi- ja wollastoniittimurske. Ylämaa Massive Graniten raakakiviä ovat Ylämaan ruskea ja Rantamäen vihreä graniitti sekä näiden kivien graniittimurske. Ylämaan kiveä ovat suuret kiviblokit ja valmistusprosessissa syntyneet blokkien poskikivet. Kivet ovat lohkottua, sahattua tai porauksen jäljiltä olevaa pintaa. Kivinäyttelyä säestää keltajapaninangervopensaat sekä purppuravaahterat ja keskellä kuusi.