Etusivu PalvelutYmpäristöIlmanlaatuPuunpienpoltto ja savuhaitat
Valitse taso
Tulisijan käyttö

Oikein käytettynä tulisijat luovat sisätiloihin ja saunoihin miellyttävää lämpöä, jolla voidaan myös pienentää lämmityskustannuksia. Puutyöt ovat myös mukavaa hyötyliikuntaa. Varjopuolena voi olla savuhaitta, joka voi aiheuttaa merkittäviä viihtyvyys- ja terveyshaittoja. Epätäydellinen palaminen synnyttää mm. pienhiukkasia, häkää ja syöpävaarallisia aineita, joilla on merkittävä yhteys hengitys- ja sydän sairauksiin. Musta hiili lisää ilmakehän lämpenemistä ja on siten yksi vaikuttava tekijä ilmaston lämpenemisessä. Tulisijan ylikuumentuminen on myös tulipaloriski.

Tulisijan käytön peruspilareita ovat kuiva ja puhdas polttopuu sekä riittävä ilmansaanti. Vinkkejä tulisijan käyttöön saa mm. oheisten linkkien kautta. Tulee myös muistaa, että tulisijat nuohotaan säännöllisesti (Etelä-Karjalan pelastuslaitos - nuohous). 

Puupino.jpg

Mikäli naapurustostasi aiheutuu haittaa, jonka koet kohtuuttomaksi, ota ensi vaiheessa yhteyttä naapuriisi ja kerro haitasta. Jos keskustelusta ei ole apua, ota yhteyttä ympäristön- tai terveydensuojelusta vastaavaan viranomaiseen. He antavat neuvoja ja tarvittaessa selvittävät, aiheutuuko savusta alueella viihtyisyys- tai terveyshaittaa.

Haitan arviointiin vaikuttavat savun esiintymistiheys, kesto ja voimakkuus. Viranomainen voi antaa polttoa ja tulisijoja koskevia neuvoja ja määräyksiä, joilla haitasta päästään eroon.