Lappeenrannan Balettigaala 2016 tarjosi ennen näkemätöntä ja ennen kuulematonta uuden kaupunginteatterin näyttämöllä

Uuden esiintymisareenansa – tammikuussa 2016 avatun Lappeenrannan kaupunginteatterin – innoittamana Lappeenrannan Balettigaala 2016 tarjosi yleisölleen ennen näkemätöntä ja myös ennen kuulematonta ohjelmaa. Balettigaalan näytökset järjestettiin 26. ja 27. elokuuta.

Balettigaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori luonnehti Balettigaalan 2016 ohjelmistoa mielenkiintoiseksi, koskettavaksi ja osin sähköiseksi. Esityksissä nähtiin tanssin taituruutta elävän musiikin säestyksellä sekä viihdyttävää iloa. 

Balettigaala sai ohjelmistoonsa jälleen maailman ensi-illan. Tällä kertaa ensiesityksensä sai koreografian lisäksi myös musiikki. Maestro Iiro Rantala oli säveltänyt musiikin ensi-iltateokseen ja tuli sen myös itse esittämään. Koreografiasta vastasi Prahan kansallisbaletin taiteellinen johtaja ja arvostettu koreografi Petr Zuska

Ilmassa oli sähköä, kun Suomen kansainvälisesti arvostetuimpiin jazzmuusikoihin kuuluva pianovirtuoosi ja säveltäjä Iiro Rantala hyppäsi lavalle Prahan Kansallisbaletin tanssijoiden kanssa. Balettigaalan kansainväliseksi päävieraaksi saapui saksalainen Dortmundin Baletti. Myös heidän teoksessaan Cacti kuultiin elävää musiikkia.

Cacti eli Kaktus on monikerroksinen teos, jossa koreografia sukeltaa tanssijoiden pään sisään ja peilaa joskus hulvattomastikin tanssin eri ulottuvuuksia. Teos on noussut kansainväliseksi hitiksi ja se tarjoaa yleisölle niin iloa kuin viihdettäkin, mutta haastaa myös pohdiskelemaan, Juhani Teräsvuori kuvailee.

Cactin koreografi Alexander Ekman jatkoi ruotsalaisten nykykoreografien voittokulkua. Hänen teoksiaan nähdään ympäri maailmaa ja Cacti on jo ollut ainakin 15 balettiryhmän ohjelmistossa.

Toisena teoksena Dortmundin Baletti esitti William Forsythen ikisuosikin The Vertiginous Thrill of Exactitude. Teoksessa koreografi pukee Schubertin yhdeksännen sinfonian täydelliseen neoklassiseen muotoon ja eleganssiin. Koreografia tarjosi 11 vauhdikasta minuuttia silkkaa tanssin taituruutta.

William Forsythe on neoklassisen baletin uranuurtaja ja on merkittävällä tavalla, pitkällä urallaan, muovannut balettia kohti uutta vuosituhatta. Tämän teoksen hän on luonut kunnianosoituksena suurelle mestarille George Balanchinelle.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Muita makupaloja tarjosi muun muassa Bostonin baletin tähtiballerina Misa Kuranaga klassisella ohjelmistolla sekä maailmalla menestyneimmän suomalaisen koreografin Jorma Elon koreografialla.
 
Tanssijat Emilia Vuorio ja Arthur Abram Brnon kansallisteatterin baletista Tsekistä esittivät dueton baletista Black and White. Koreografia oli Brnon baletin johtajan Mario Radacovskyn käsialaa.

Lisäksi tapasimme jälleen Portugalin Kansallisbaletin hurmaavat tanssijat Carlos Pinillosin ja Philipa de Castron.

Esitykset järjestettiin Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 26.8.2016 klo 19 ja 27.8.2016 klo 14 ja klo 19. Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri sijaitsee kaupungin keskustassa, Kauppakeskus IsoKristiinan ylimmässä kerroksessa (Kaivokatu 5).

Lappeenrannan Balettigaalan järjestää NordicDance Makers yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Balettigaala järjestetään tänä vuonna seitsemättä kertaa.

Balettigaalan 2016 pääyhteistyökumppanit ovat Etelä-Saimaa ja Cytomed. Yhteistyössä ovat mukana myös Saksan Ulkoministeriö (Auswärtiges Amt) ja Goethe-Institut. Muut yhteistyökumppanit ovat: Auto-Suni Oy, Rakennusliike Evälahti Oy, Lappeenrannan Energia Oy, Port of Lappeenranta / Lappeenranta Free Zone ja Etelä-Karjalan Osuuskauppa.

Ohjelmisto Lappeenrannan Balettigaala 2016.pdf

Lisätietoja:

NordicDance Makers Oy:
Taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori, puh. 0400 417 795
jute941@gmail.com

Tuottaja Irma Salomaa-Teräsvuori, puh. 050 594 1859
irma.salomaa@nordicdance.com

Lappeenrannan kaupunki:
Viestintäjohtaja, II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh. 040 724 8776
alina.kujansivu@lappeenranta.fi

 Cacti 2, kuva Dortmundin baletin arkisto.JPG
 Cacti, Dortmundin baletin arkisto
 Thrill, kuva Dortmundin baletin arkisto.JPG
 Thrill, Dortmundin baletin arkisto
 
BostonBallet_MisaKuranaga_MariusPetipa_TheSleepingBeauty-®RosalieO
BostonBallet_MisaKuranaga_MariusPetipa_TheSleepingBeauty-®RosalieO'Connor