Palvelut
Valitse taso

Latvian kansallisbaletti ja Marian Uni, foto Stanislav Beljajevski
Who Cares photo Harri Rospu Olga Malinovskaya Sergei Upkin
Kiovan moderni baletti, foto Stanislav Beljajevski
Jorma Uotinen, foto Stanislav Beljajevski
Andrei Pisarev, foto Stanislav Beljajevski

Lappeenrannan 2. Balettigaalan ohjelmisto elokuussa 2011 oli valloittavaa tanssin juhlaa ja monipuolinen katsaus tanssin maailmaan.

Ohjelmistossa painottuivat upeat, koskettavat ja hauskat koreografiat. Mukaan mahtui teknisesti sekä vaativaa klassista balettia että kansainvälisissä kilpailuissa palkittuja modernin ilmaisun teoksia. Koreografi nimet olivat vaikuttavia, Petipasta Uotiseen, Balanchinesta Poklitaruun, Lightfoot/Leonista Zuskaan.

Pääesiintyjät Balettigaalassa 2011 tulivat Viron ja Latvian Kansallisbaleteista, ja Jorma Uotisen uskomaton Diiva kohtasi Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä tähtiä myös Saksasta ja Ukrainasta.

Latvian Kansallisbaletti

esittäytyi Lappeenrannassa merkittävällä balettiteoksella Marian uni, jonka palkitun koreografian on luonut Prahan kansallisbaletin nykyinen johtaja Petr Zuska. Teos kertoo traagisen tarinan 1800-luvun italialaisesta ballerinasta Marie Taglionista, mutta tekee sen suorastaan hillittömän hauskasti!

Viron Kansallisbaletti

toi Lappeenrantaan tuulahduksen Broadwayn ja Manhattanin taikaa, sillä ohjelmassa oli ote suuren maestron George Balanchinen baletista Who Cares?. Tässä klassisen baletin taiturin teoksessa tanssitaan Fred Astairen ja Ginger Rogersin hengessä Gershwinin ikivihreiden sävelmien tahdittamana.

Kiovan Moderni Baletti

on herättänyt johtajansa Radu Poklitarun omannäköisillä teoksilla laajaa kiinnostusta eri puolilla maailmaa. Vahvalta klassiselta pohjalta, mutta modernilla lähestymistavalla syntynyttä koreografiaa ja huikeaa tanssia nähtiin mm. Varnan balettikilpailuissa parhaan koreografian palkinnon voittaneissa teoksissa Lullaby ja We dancing Pergolezi, esittäjinä Elena Dolgih ja Dmitri Kondratjuk.

Jorma Uotinen

vastikään 40-vuotistaiteilijajuhlaansa viettänyt suomalaisen tanssin suuri mies toi Lappeenrantaan oman upean koskettavan ja säihkyvän sooloteoksensa Diiva (La Diva).

Klassisinta balettia

huipputasolla edustivat pas-de-deux baletista Giselle, esittäjinään suomalaissyntyinen Maria Baranova ja ukrainalaissyntyinen Sasha Trusch, molemmat Hampurin Valtionoopperan baletista, sekä ukrainalainen Andrei Pisarev, joka esitti parinsa kanssa pas-de-deux´t baleteista Don Quijote ja Pariisin liekit.

Balettigaala toteutettiin NordicDance Makers Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin yhteistyönä toisen kerran.