Lappeenrannan Balettigaala 2010 esitteli kansallisia ja kuninkaallisia esiintyjäryhmiä, hienoja koreografioita ja loistavia tanssijoita

Balettigaalan ohjelmistossa nähtiin sekä baletin klassikoita että uutta vahvaa koreografiaa ja modernia tulkintaa ja samalla läpileikkaus pohjoismaisen tanssin hienoimmista hetkistä. Päävieraina olivat Ruotsin Kuninkaallinen Baletti ja Suomen Kansallisbaletti.

 

Minna Tervamäki ja Nicholas Ziegler, Joutsenlampi 2, foto Stanislav Beljajevski

 Stockholm 59° North, Appartment 2, foto Stanislav Beljajevski
 South Bohemian Ballet, Couple, foto Stanislav Beljajevski
 Maria Baranova ja Sergei Upkin (Diana ja Akteon)2, foto Stanislav Beljajevski

Suomen kansallisbaletti

Vuonna 1922 perustettu Suomen kansallisbaletti on Suomen ainoa klassisen baletin ammattiryhmä. Sen ohjelmistoon Lappeenrannassa sisältyi kolme kokonaisuutta. Klassisista klassisimman Adagion Kenneth Greven uudistamasta Joutsenlammesta esittivät tähtitanssijat Minna Tervamäki ja Nicholas Ziegler. Kutkuttavaa komediaa ja yllättäviä käänteitä tanssin kenoin sisältävä The Sofa oli ote israelilaisen Itzik Galilin kokoillan teoksesta Through Nana’s Eyes. Lisäksi nähtiin koko katsomon hurmannut israelilaisen Ohad Naharinin teos Minus 7, jonka fyysinen ja vahvaan liikekieleen perustuva koreografia on luotu vuonna 2002 Ballet Gulbenkianille.

Ruotsin Kuninkaallinen baletti

Euroopan vanhimpiin balettiseurueisiin kuuluvan Ruotsin Kuninkaallisen baletin perusti kuningas Kustaa III vuonna 1771. Kiertueryhmä Stockholm 59°North perustettiin vuonna 1997 ja se koostuu Kuninkaallisen Baletin tanssijoista.

Etelä-Böömin baletti

Historiallinen barokkiteatteri Ceský Krumlovin kaupungissa Tsekissä on kotinäyttämönä Etelä-Böömin baletin tanssijoille, jotka esittivät Lappeenrannassa kaksi baletin taiteellisen johtajan, unkarilaissyntyisen Attila Egerházin tuoretta teosta: Duetot Nocturne baletista Kesäyön unelma ja Couple Elviksen musiikkiin.

Latvian kansallisbaletti

Riiasta saapui kaksi huippusolistia, Latvian Kansallisbaletin tähtitanssijat Elza Leimane ja Raimonds Martinovs, jotka esittivät Lappeenrannassa perinteikkään klassisen Pas d’esclave -numeron baletista Le Corsaire eli Merirosvo.

Maria Baranova ja Sergei Upkin

Hampurin maineikkaasta baletista Lappeenrannassa nähtiin suomalainen Maria Baranova, joka voitti vuonna 2009 Helsingin kansainvälisen balettikilpailun ensimmäisen palkinnon nuorten sarjassa ja saavutti ainoana eurooppalaisena finalistina nuorten sarjan kolmannen sijan Varnan kansainvälisessä balettikilpailussa. Lappeenrannassa hän esiintyi Viron Kansallisbaletin ensitanssijan, venäläissyntyisen Sergei Upkinin kanssa, joka on nimetty Vuoden tanssitaiteilijaksi Virossa. Lisäksi Maria Baranova esitti Varnan kilpailuohjelmistostaan Kitrin vaativan variaation baletista Don Quijote.

Esiintyjiä Balettigaalassa 2010 oli yhteensä kolmisenkymmentä.