Etusivu PalvelutNuorten palvelutVaikuttamispäivät
Palvelut
Valitse taso

Nuorten ja päättäjien vaikuttamispäivä 2014

Syksyllä 2014 järjestettiin nuorten ja päättäjien yhteinen vaikuttamispäivä Lappeenrannan kaupungintalon Valtuustosalissa. Nuorisovaltuusto valmisteli tapahtumaa yhdessä yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten oppilaskuntien hallitusten kanssa. Tapahtuma poikkesi aiempien vuosien Vaikuttamispäivistä, siten että se oli kaikille kouluille yhteinen ja sitä ei pidetty millään koululla. Jokaisesta koulutusta tapahtumaan sai osallistua oppilaskunnan hallitus tai ryhmä tapahtumasta kiinnostuneita nuoria.

Oppilaskuntien hallitukset valmistelivat kysymyksiä ja keskustelunaiheita yhdessä nuorisovaltuuston kanssa. Uutena elementtina mukaan otettiin myös tietoisena valintana kiitos -teema, eli tilaisuudessa annettiin myös positiivista palautetta puolin ja toisin, mikäli aihetta ilmeni. Uutta oli myös päättäjien ja nuorien yhteinen pelituokio ennen keskustelutilaisuuden alkua. Nuoret ja aikuiset pelasivat "Dignityland" -peliä, jossa pelaajat joutuvat tekemään valintoja kuvitteellisen yhteiskunnan palvelujen järjestämiseksi. Tapahtuma koettiin erittäin onnistuneeksi kaikkien osapuolten toimesta.

isopitkäpakki520.jpg

Taustaa, eli miten tähän on tultu: Vaikuttamispäivät (V-päivät) 2009-2013

Lappeenrannan nuorisotoimi on kehittänyt yhdessä kasvatus ja opetustoimen kanssa mallia lasten- ja nuorten kuulemis- ja vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi Lappeenrannassa. Siihen liittyen järjestettiin 22.4.2009 Kesämäenrinteen koulussa Lappeenrannan ensimmäinen V-päivä - Vaikuta, älä valita – tapahtuma. Lappeenrannan V-päivä -mallia alettiin työstämään syksyllä 2008 toteutetun Lappeenrannan Nuorisovaltuuston nuorten kuulemistilaisuuden innoittamana. Kesämäessä kehitettävä malli dokumentoitiin opiskelija Minna Korholan tekemän sosionomitutkinnon lopputyön muodossa.Tavoitteena oli luoda malli, jota hyväksikäyttäen mikä tahansa koulu voi toteuttaa itselleen sopivan ja tarkoituksenmukaisen nuorten kuulemistapahtuman.

Lauritsalan koulu toteutti oman V-päivä -tapahtumansa huhtikuussa 2010 omin voimin edellisvuoden tapahtuman kokemuksia hyödyntäen. Tapahtuma oli erittäin onnistunut. Keväällä 2011 toteutettiin jo kolmas vaikuttamispäivä. Huhtikuussa järjestetiin Kimpisen koululla tapahtuma, johon osallistuivat Kimpisen ja Peltolan koulujen oppilaat. Vuonna 2012 V-päivä järjestettiin neljännen kerran, tällä kertaa Joutsenossa.

Vuonna 2013 V-päivä järjestettiin Sammonlahden koululla. Samana vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa myös logokilpailu, jonka tarkoituksena oli löytää Vaikuttamispäivälle oma logo. Kilpailuun osallistuivat Sammonlahden koulun oppilaiden suunnitelmat, ja parhaasta logosta järjestettiin äänestys Nuorten tiedotuspiste Verkon facebook-sivulla. Oona Ahvon suunnittelema tunnus sai eniten ääniä ja se valittiin näin voittajaksi.

logo-Oona-Ahvo2.jpg

Vuoden 2013 tapahtuman jälkeen oli kaikki palvelualueet kokeilleet vaikuttamispäivä-tapahtumaa. Nuorisotoimessa arvioitiin tapahtumien vaikuttavuutta, toimivuutta ja pohdittiin jatkoa. Vaikuttamispäivistä oli muodostunut toiveiden toreja, jossa nuoret esittivät toiveita ja aikuiset yrittivät niitä täyttää parhaansa mukaan. Vaikuttamispäivän konseptia haluttiin muuttaa keskustelevampaan suuntaan.

 MV-oikeesti-nuorten-asialla-leima-NETTI.jpg