Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaMuseotOpettajille ja ohjaajille
Valitse taso

Opettajille ja ohjaajille - museo elämyksellisenä oppimisympäristönä

 

Museovierailut voivat olla kouluissa usean eri oppiaineen opetuksen osana tai tukena. Käynti museossa voi rikastuttaa esimerkiksi historian, yhteiskuntaopin, kuvataiteen, äidinkielen ja kielten opetusta. Alueen päiväkoti- ja koululaisryhmille museovierailut ovat maksuttomia.

EKM Come to Finland.JPG

Museossa on mahdollista vierailla myös aukioloaikojen ulkopuolella arkiaamuisin. Kaikista ryhmäkäynneistä on sovittava etukäteen.

Ryhmäkäyntien varaukset ja tiedustelut:
Tuija Parjanen-Saborit, puh. 040 661 2117, tuija.parjanen-saborit@lappeenranta.fi
varalla museoiden toimisto puh. 040 587 2274, hannu.a.heikkinen@lapppeenranta.fi

Wolkoffin talomuseon vartin yli tasatunnein alkavat yleisöopastukset eivät ole tarkoitettu ryhmille. Päiväkoti- koululais- ja opiskelijaryhmät ovat tervetulleita Wolkoffille ennen museon avautumista.

Wolkoffin Ruokasali kuva Seppo Pelkonen.JPG

Lisätietoja meneillään olevista näyttelyistä ja niihin liittyvistä tehtävistä saa amanuensseilta, Lappeenrannan taidemuseo Hanna Lommi p. 040 563 7618 tai  ja Etelä-Karjalan museo Sinikka Myyrä p. 040 563 1898 tai sinikka.myyra@lappeentanta.fi.  

Museot ovat oivallisia paikkoja ilmiöpohjaiseen oppimiseen. Monilla museoilla on myös avoimia aineistoja, jotka ovat käytettävissä verkon välityksellä - vaikkapa luokkahuoneesta käsin. Tälle sivulle on koottu opettajille ja ohjaajille tarpeellista tietoa museoiden kouluille ja päiväkodeille sopivista palveluista.

Taidemuseo Avojaloin.JPG

Opettajat voivat käydä tutustumassa etukäteen maksutta näyttelyyn valmistautuessaan ryhmän vierailuun. Ennen museovierailua oppilaiden kanssa on hyvä keskustella museoista. Keskustelun avuksi museon sivuille on koottu sekä ohjeet että museoaakkoset museovierailua varten.

Tehtävät

Museonäyttelyihin on olemassa valmiita tehtäviä, joista osa on yhteisiä ja osa museokohtaisia. Etelä-Karjalan museon tehtävät liittyvät museon perusnäyttelyyn Rajalla - Kolme karjalaista kaupunkia. Taidemuseon tehtävissä tutustutaan taideteoksiin, tutkitaan eri tekniikoita ja pohditaan taideteosten synnyttämiä tunteita ja ajatuksia. Tehtäviä voi soveltaa ikäryhmän mukaan. Museoihin liittyvät tehtävät löytyvät tulostettavina liitteinä täältä.

Verkkonäyttelyt

Opettajat ja oppilaat voivat käyttää verkkonäyttelyitä tietolähteenä niin oppitunteja kuin esitelmiä tai kirjoitelmia valmistellessaan.

Mobiilikierrokset

Lappeenrannan museoilla on myös mobiilikierroksia, joiden avulla voi tutustua Linnoitukseen ja sen kasvillisuuteen.

Museoiden verkkoaineistot

Museoilla on nykyisin paljon verkkomateriaalia. Olemme listanneet sekä Lappeenrannan museoiden että muiden museoiden aineistoja helpottaaksemme opettajien työtä. Monen museon valokuva-aineistoja pystyy selaamaan verkossa ja joidenkin museoiden muitakin kokoelmia pystyy selaamaan verkossa. Tästä pääset suoraan verkkoaineistot sivulle.

Tietopalvelu eli kysymyksiin vastaaminen

Museon tutkijat vastaavat asiakkailta sähköpostitse tuleviin kysymyksiin. Ilmiöpohjaisessa oppimisessa koululaisilta tulee ehkä aiempaa enemmän kyselyitä museoon. Opettajia pyydetään ottamaan huomioon projekteja suunnitellessaan, että tutkijat eivät välttämättä ehdi vastata päivässä tai parissa.
Museoiden toive on, että opettajat vinkkaisivat lukuvuoden alussa tulevista projekteista ja aikataulusta, jolloin tutkijat osaavat varata aikaa oppilaiden kysymyksiin vastaamiseen. Lisäksi toivomme, että opettajat olisivat yhteydessä museoon juuri ennen kuin oppilaiden kysymyksiä alkaa tulla ja ilmoittaisivat omat yhteystietonsa.

Lainattavat materiaali

Tiedustelut ja varaukset Etelä-Karjalan museo

Sinikka Myyrä p. 040 563 1898

Tiedustelut ja varaukset Lappeenrannan taidemuseo
  Hanna Lommi p. 040 563 7618