Valitse taso

E-kirjan lainausohjeet - lue tai kuuntele missä vain


Heili-kirjastojen kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä yli 2000 e-kirjaa, ja määrä kasvaa jatkuvasti.
Vieraskielisten äänikirjojen kuuntelemiseen voit käyttää myös Naxos Spoken Word -palvelua.

Ellibs

Ellibs-kirjasto sisältää Suomessa julkaistua kauno- ja tietokirjallisuutta suomeksi, jonkin verran myös ruotsiksi ja englanniksi. Sisältää myös valikoiman nuortenkirjallisuutta.
Ellibsin valikoimaa voi selailla suoraan Heili-kirjastojen Ellibs-sivustolla.

Ellibsin oma ohje kirjaston käyttöön.

Naxos Spoken Word

Kuuntele suoraan verkossa äänikirjoja englanniksi, ranskaksi ja saksaksi, mukana myös kokoelma portugalin kielellä. Naxos Spoken Word -suoratoistopalvelun kirjat löytyvät Naxosin omilta sivuilta.
Naxosin kirjaa ei tarvitse lainata, syötä vain kirjastokorttisi numero "Enter Passcode" -kenttään.
Muistathan kirjautua kuuntelun lopetettuasi ulos palvelusta, sillä vain rajoitettu määrä käyttäjiä voi kuunnella samanaikaisesti.
Valikoimaa voit selailla Naxos Spoken Word-sivustolla.

Mitä e-kirjan lainaamiseen Ellibs-kirjastosta tarvitaan?

E-kirjan lainaamiseen tarvitset Heili-kirjastokortin sekä siihen kytketyn nelinumeroisen tunnusluvun. Jos sinulla ei vielä ole tunnuslukua, saat sen kirjastosta. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaasi. Jos haluat lukea e-kirjan suoraan selaimessa, et tunnuslukujen lisäksi tarvitse muuta kuin jatkuvan internetyhteyden.

Lukuohjelmat vaihtelevat laitteittain. Helpointa on ottaa käyttöön Ellibsin oma sovellus. Sovellus haetaan omasta sovelluskaupasta, ja luodaan ilmainen Ellibs-tili. Asennettaessa tarvitaan sovelluskaupan tunnusten lisäksi omat kirjastokortin tunnukset ja sähköpostiosoite.

Jos käytät lukuohjelmaa internetin ulottumattomissa, tarvitset Adoben lukuohjelman Adobe Digital Editions. Tämän asentamiseksi tarvitaan Adobe ID -tunnus, jonka voit luoda Adoben nettisivuilla

Lukuohjelman lataaminen

Kun käytät aineistoa tietokoneella:
- Adobe Digital Editions -ohjelmalla voi käyttää e-kirjoja, ei kuitenkaan e-äänikirjoja. Ilmaisen Adobe Digital Editions -ohjelman voi ladata täältä.
- Ellibsin äänikirjoja voi toistaiseksi kuunnella ainoastaan selaimessa.
- Lukuohjelmat ovat saatavilla Windows- ja Mac OS -järjestelmille. Linuxille ohjelmia ei valitettavasti ole.

Kun käytät aineistoa älypuhelimella tai tabletilla:
- Tarvittava lukuohjelma ladataan sovelluskaupasta, joka vaihtelee laitteen käyttöjärjestelmän mukaan (Apple Store, Google Play, Windows Store).
- Ellibsin e-kirjoja voi lukea ja e-äänikirjoja voi kuunnella Ellibsin omalla sovelluksella.
- Ellibsin e-kirjojen lataukseen laitteelle voi käyttää myös Adobe Digital Editions- ja Aldiko -sovelluksia.
- Naxos-kirjoja voi lukea ja kuunnella selaimessa.

Kun käytät aineistoa erityisellä e-kirjojen lukulaitteella:
- E-kirjat toimivat useimmilla lukulaitteilla. Teokset ladataan ensin tietokoneelle Adobe Digital Editions -ohjelmaan, josta ne voi siirtää lukulaitteelle.
- Lukulaite liitetään ensin tietokoneen USB-porttiin ja sitten avataan Adobe Digital Editions, jolloin laite tulee näkyviin lukuohjelman valikkoon ja kirjatiedosto voidaan kopioida lukulaitteeseen raahaamalla. Adoben sivulla olevasta listauksesta voit tarkistaa onko e-lukulaitteesi yhteensopiva Adobe Digital Editions –ohjelman kanssa.
- Amazonin Kindle -laitteilla teoksia ei pääsääntöisesti pysty käyttämään lainkaan.
- Ellibsin suojattujen e-kirjojen lataaminen ei ChromeOS -laitteille tällä hetkellä onnistu, sen sijaan selainlukeminen onnistuu normaalisti. Tällöin saattaa olla mahdollista käyttää esim. Ellibsin omaa sovellusta.

Monta eri tapaa hakea

Voit hakea e-kirjoja monella eri tavalla: kirjoja voi etsiä joko suoraan Ellibsin sivuilta, eKirjastosta tai Heili-verkkokirjastossa.

E-kirjan hakeminen Heili-verkkokirjastosta

Hae ensin hakusanalla tai tyhjällä haulla, jos haluat etsiä kaikki e-kirjat. (Klikkaa punaista suurennuslasia). Uusimmat e-kirjat eivät löydy verkkokirjaston kautta, koska niiden luetteloinnissa on aina viivettä.

heili-banneri.jpg

Valitse sitten aineistotyypin rajaukseksi E-kirja:

aineistotyyppi.jpg

Ellibs-kirjasto

Ellibsistä voit etsiä teoksia käyttämällä ruudun yläreunasta löytyvää hakutoimintoa. Tätä kautta löytyvät myös uusimmat kirjat.

etsiellibs.jpg

tai selailla kokoelmaa sivu kerrallaan vasemmasta ja oikeasta reunasta löytyvien nuolipainikkeiden avulla:

selauspainike.jpg


Kirjan kansikuvan alla lukee onko kirja lainattavissa vai varattavissa. Lainassa olevaan kirjaan voi useimmiten tehdä varauksen joka on maksuton. Vanhemmissa pdf-kirjoissa varausmahdollisuutta ei ole.

Mikäli haluat nähdä vain sellaiset teokset, jotka pystyy heti lainaamaan, merkitse ruksi kohtaan ”Näytä vain lainattavissa olevat”.

Jos haluat saada näkyviin esimerkiksi kaikki äänikirjat, on varmin tapa käyttää hakutuloksen suodatusta tiedostomuodon mukaan. Suodattimet löytyvät ruudun oikeasta yläkulmasta, Ellibsin logon alapuolella olevasta harmaasta pikku neliöstä:

ellibssuodatus.jpg

Klikkaa sitä ja ota täpät pois muiden kuin MP3 kohdalta:

suodata tuloksia.jpg
Kun löydät itseäsi kiinnostavan teoksen, klikkaa sen kansikuvaa, jolloin pääset näkemään teoksen tarkempia tietoja. Klikkaamalla kirjan kansikuvaa voit tutustua osaan teoksesta ilman, että lainaat sitä (Esikatselu).

Valitse haluamasi laina-aika (1 tai 14 päivää) ja klikkaa haluamasi lainaustavan painiketta. Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, ohjelma pyytää sinua tekemään sen nyt. Kirjautuminen tapahtuu Heilikirjastokortin tunnuksella ja nelinumeroisella tunnusluvulla.

Lue selaimessa

E-kirja avautuu välittömästi selainohjelmassa kun valitset selaimessa lukemisen. Kun lopetat kirjan lukemisen ja palaat sen pariin myöhemmin, ohjelma muistaa mihin kohtaan olit jäänyt. Kaikkien teosten kohdalla ei kuitenkaan tätä vaihtoehtoa ole tarjolla. Lisäksi selainlukeminen vaatii jatkuvan internetyhteyden.

Ohjelma varoittaa, jos selaimesi on teknisesti vanhentunut, eikä siten soveltuva selainlukemiseen. Tässä tapauksessa selain tulee päivittää uudempaan versioon, tai käyttää toista selainta.

Teoksen sivuja käännetään ruudun vasemman ja oikean reunan nuolipainikkeilla. Ruudun oikeassa yläreunassa on painikkeet, joiden avulla voi liikkua kirjan luvusta toiseen, sekä muuttaa tekstin kokoa ja fonttia.

Lataa koneellesi

Kun haluat ladata kirjan koneellesi, latautuu pieni linkkitiedosto, jonka avaaminen käynnistää e-kirjan lukuohjelman.

Lainojen uusiminen

Ellibs-palvelussa ei toistaiseksi ole uusintamahdollisuutta. Jos haluat jatkaa kirjan laina-aikaa, täytyy kirja lainata uudelleen palautumisen jälkeen. E-kirja palautuu automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Varaaminen ja varauksen lukitseminen

Jos kirja on lainassa, Ellibs tarjoaa yleensä mahdollisuutta varata sen. Varauspainike löytyy samasta kohdasta kuin lainauspainike.

Ilmoita varausta tehdessäsi sähköpostiosoitteesi. Saat kirjan automaattisesti käyttöön vuorollasi ja saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen ilmoituksen, kun kirja on käytössäsi omassa kirjahyllyssäsi. Jos haluat saada varauksesi mahdollisimman nopeasti, sinun ei tarvitse tehdä tämän lisäksi muuta.

Voit halutessasi lukita paikkasi varausjonossa ja näin ajastaa varauksen saapumista luettavaksi. Kun varaus on lukittuna, muut varaajat menevät jonossa ohi mutta nykyinen sijainti jonossa säilyy, kunnes lukko avataan:

lukitsepaikka.jpg
Lukitsemista kannattaa siis käyttää ainoastaan silloin kun arvioi, että kirja palautuu sellaiseen aikaan, ettei sitä pysty lukemaan mutta haluaa kuitenkin pitää varauksen voimassa. Ethän siis aseta lukkoa silloin, kun haluat saada kirjan ilman viivytyksiä. Lukituksen teon yhteydessä esiin ponnahtaa infoikkuna, jossa selitetään lukon merkitys.

Pääset poistamaan varauksesi lukon kohdasta "Oma kirjahylly", josta näet varaukset. Poista rasti kohdasta "Lukitse paikkani varausjonossa". Tällöin siirryt normaalisti etenevään varausjonoon.

Yli 6 kuukautta lukittuna olleet varaukset vapautetaan automaattisesti. Tästä johtuen lukittuun varaukseen tulee vielä muistutuspäivämäärä, jossa muistutetaan lukon vapautumisesta 6 kuukauden jälkeen.

Oma kirjahylly Ellibs-kirjastossa

Linkistä "Oma kirjahylly" pääset katsomaan omat lainasi ja varauksesi. Oma kirjahylly-lehdeltä löytyvät myös ”Sinua saattaisivat kiinnostaa seuraavat kirjat”, ”Aikaisemmat lainat” ja ”Selaushistoria”.

omakirjahylly.jpg

Ellibs ja palauttaminen

E-kirjat ja e-äänikirjat palautuvat automaattisesti, kun laina-aika umpeutuu. Ne eivät siis voi myöhästyä, eikä niistä kerry myöhästymismaksuja. Lainan voit halutessasi palauttaa myös aikaisemmin, jotta se vapautuisi toiselle asiakkaalle.
Löydät lainasi ”Oma kirjahylly” –otsikkoa klikkaamalla. Pelkästään selaimessa luetut lainat voi palauttaa ”Palauta laina” –painikkeella.

Jos olet ladannut e-kirjan koneellesi, palautus tapahtuu aina lukuohjelmassa, ei siis verkkokirjastossa tai Ellibsin omilla sivuilla. Nämäkin kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan loputtua.
Palautustoiminto on toteutettu hieman eri tavoin eri lukuohjelmissa, mutta kaikista sellainen löytyy. Adobe Digital Editionsissa toiminto löytyy napsauttamalla kirjan kansikuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla "Return Borrowed Item".

Huom! Jos valitset vaihtoehdon "Remove from library", teos kyllä poistuu näkyvistä lukuohjelmassa, mutta laina ei oikeasti palaudu. Tällöin laina palautuu automaattisesti laina-ajan päättyessä.

Ellibs-sovellus

Mobiililaitteella tai tabletilla voit käyttää Ellibsin kirjojen lukemiseen Ellibsin omaa sovellusta. Sovelluksella ei toistaiseksi voi lukea kirjoja ilman verkkoyhteyttä. Voit ladata ohjelman ilmaiseksi oman laitteesi sovelluskaupasta.

Kirjautuminen

Valitse Heili-kirjastot ja kirjaudu sisään kirjastokorttisi numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla. Sivun yläreunassa on hakuvalikot ja alareunan "Kirjahylly"-valikosta löydät omat lainasi. Vasemman yläreunan valikosta saat tarkistettua omat asetuksesi ja pystyt myös kirjautumaan ulos.

Lainaus ja palautus

Lainatessa voit valita laina-ajaksi 1 tai 14 vuorokautta, teoksen tiedot saa esiin painamalla kuvaketta. Tätä kautta saat myös palautettua teoksen.

E-kirjat ja e-äänikirjat palautuvat ja poistuvat lukuohjelmasta automaattisesti, kun laina-aika umpeutuu. Lainan voi halutessaan palauttaa myös aikaisemmin, jotta se vapautuisi toiselle asiakkaalle. Avaa kirjan tiedot painamalla kansikuvaa, palautusvalikko aukeaa.

Hyvä muistaa

- Käytäthän ohjelmien uusimpia versioita ja uusimpaan versioon päivitettyjä selaimia.
- Suosittelemme selainlukemiseen Chromea, Firefoxia tai Safaria laitteesta riippuen. Mobiilissa kannattaa käyttää laitteen oletusselainta.
- Ilmoita varausta tehdessäsi sähköpostiosoite, johon saat ilmoituksen kun varaus on käytössäsi. Laina-aika alkaa välittömästi, kun kirja vapautuu edelliseltä lainaajalta.
- Toistaiseksi e-kirjojen lainat ovat korttikohtaisia eli jos saat uuden kirjastokortin, eivät e-kirjat siirry uudelle kortille automaattisesti. Lainat ja varaukset ovat kytkettyjä kirjastokortin numeroon.
- Huomioithan, että lainassa oleva kirja ei näy Heilin verkkokirjastossa vaan löydät lainat Ellibs-palvelusta. E-kirjan palautumispäivän pystyt tarkistamaan suoraan kyseisestä palvelusta.
- Kirja palautuu automaattisesti laina-ajan umpeutuessa. Aika-ajoin on kuitenkin hyvä puhdistaa vanhojen kirjojen ”jäämiä” lukulaitteelta, ettei muisti ala takkuilla.

Ongelmatilanteet

Ellibs-sovelluksen virhetilanteissa kannattaa ensin tarkistaa, että käytössä on sovelluksen tuorein versio. Voit myös kokeilla kirjautua sovelluksesta kokonaan ulos ja uudelleen sisään. Tämä uudistaa sovelluksen tietokantayhteyden Ellibsiin ja korjaa useimmat yksinkertaiset ongelmat. Käyttäjät saavat tarvittaessa yhteyden myös suoraan Ellibsin tukeen sovelluksen kautta, vasemman yläkulman Anna palautetta -toiminnolla.

Mikäli kohtaat ongelman, johon ei tästä ohjeesta löydy ratkaisua, tutustu myös e-kirjapalveluiden omiin
ohjesivuihin: Ellibsin suomenkieliset ohjeet
Ongelmatilanteissa voit käyttää Ellibs-palvelun yläreunassa olevaa Anna palautetta –laatikkoa.
Ellibs-palveluun voit lähettää kehitysideoita tai kysymyksiä myös sähköpostitse: tuki@ellibs.com

Tervetuloa e-kirjojen pariin!