Valitse taso

Usein kysyttyä

1. Mikä on Heili-kimppa?
Heili-kimppa on Etelä-Karjalan kirjastojen yhteinen kirjastokimppa. Kimppaan kuuluvat Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnan- ja kaupunginkirjastot. Kaikista Heili-kirjastoista voi lainata ja tehdä varauksia samalla kortilla. Aineiston saa palauttaa mihin tahansa kirjastoon. Koko kimpan aineistot näkyvät yhdestä tietokannasta www.heilikirjastot.fi .

2. Miten saan kirjastokortin?
Kirjastokortin saa jokainen, joka todistaa henkilöllisyytensä, ilmoittaa henkilötunnuksensa ja sitoutuu allekirjoituksellaan noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja kukin on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Kirjastokortti on esitettävä aina lainattaessa. Kirjastokortti käy kaikissa Heili-kirjastoissa. Alle 15-vuotiailta vaaditaan kirjastokortin saamiseksi huoltajan lupa. Kirjastokortin saa henkilökohtaisesti kirjastokäynnillä, ja sen voi myös tilata valmiiksi verkosta.

3. Mitä teen, kun kirjastokorttini on kadonnut?
Ilmoita kortin katoamisesta kirjastoon mahdollisimman pian, jotta väärinkäytökset voidaan estää. Korttisi suljetaan, ja uudesta kortista veloitetaan kaksi euroa.

4. Sukunimeni vaihtui. Miten voin ilmoittaa uuden nimen kirjastoon?
Ilmoita nimenmuutoksesta kirjastokäynnin yhteydessä virkailijalle. Kirjastokorttia ei tarvitse uusia nimen vaihtuessa.

5. Olen muuttanut. Saako kirjasto uuden osoitteeni suoraan, kun olen tehnyt virallisen muuttoilmoituksen?
Osoitteenmuutos ei välity suoraan kirjastoon. Voit tehdä osoitteenmuutoksen suoraan verkkokirjastossa, kun kirjaudut sinne omilla tunnuksillasi tai soittamalla kirjastoon tai ilmoittamalla uudesta osoitteesta kirjastokäynnin yhteydessä.

6. Kuka päättää siitä, mitä kirjoja kirjastoon hankitaan?
Palvelujohtajat ja osastonjohtajat koordinoivat aineistonhankintaa, seuraavat aineistomäärärahan käyttöä ja ohjeistavat poistoja ja hankintoja. Hankintapaikat kilpailutetaan Etelä-Karjalan hankintapalvelun hankintaohjeen mukaisesti. Sopimukset kestävät yleensä 3-4 vuotta. Valinnassa pyritään mahdollisuuksien mukaan tasapuolisuuteen ja laaja-alaisuuteen ottamalla huomioon asiakkaiden erilaiset näkemykset ja mielipiteet. Kirjastoon ei hankita aineistoa, joka korostaa väkivaltaa, loukkaa ihmisoikeuksia tai halventaa vähemmistöjä.
Kirjastoaineiston valinnalla pyritään luomaan tasapainoinen kokoelma, joka vastaa alueellisia tarpeita. Aineistoa hankitaan erilaisia asiakasryhmiä varten huomioiden väestön ikärakenne sekä ammatillinen, koulutuksellinen ja kielellinen jakauma. Valintaan vaikuttavat myös käyttötilastot, kysyntä sekä asiakkaiden ehdotukset ja toivomukset. Hankittavat kappalemäärät päätetään jatkuvan tarpeen eikä hetkellisten kysyntähuippujen mukaan.

7. Kirjastossa ei ole haluamaani kirjaa. Miten voin ehdottaa sen hankkimista?
Voit tehdä hankintaehdotuksen kaupungin verkkosivujen kautta tai täyttämällä hankintaehdotuslomakkeen kirjastossa.

8. Voiko kirjastosta saada apua tietyn aihealueen kirjallisuuden etsimisessä?
Lappeenrannan kaupunginkirjasto tarjoaa tiedonhakupalveluja asiakkailleen. Pääkirjastossa toimiva tietopalvelu auttaa löytämään tarvittavaa kirjallisuutta, lehtiartikkeleita tai yksittäisiä tietoja. Tietoa etsitään kirjaston omista kokoelmista ja aineistorekisteristä sekä valtakunnallisista viite- ja tekstitietokannoista ja internetistä. Lisäksi kirjastolla on käyttöoikeudet sekä tieteellisten että yleisten kirjastojen yhteisluetteloihin. Lähikirjastot voivat tarvittaessa välittää tiedonhakupyyntöjä pääkirjastoon. Tiedonhaut ovat ilmaisia.

9. Miten löydän oikean hyllyn?
Tarkista tietokannasta kirjan luokka eli hyllypaikka ja pääsana, jonka mukaan kirja on aakkostettu, esim. 84.2. LIN. Kaunokirjallisuuden kohdalla huomioi myös eri tyylilajien ryhmittely omiin hyllyihinsä (esim. jännityskirjallisuus, romantiikka, sotakirjat).
Usein kirjan luokkamerkintä on tarkempi ja pitempi kuin hyllyn laidassa oleva luokka. Pudota tällöin luokkamerkinnästä pois numeroita lopusta lähtien, kunnes pääset hyllyluokkaa vastaavaan merkintään saakka.

10. Voisiko kirjoista saada esittelyn verkkokirjastoon tai nettiin?
Monista uudemmista kirjoista on nähtävissä lyhyt esittelyteksti Heili-verkkokirjastossa. Kirjaston internetsivuilla on Kirjaveräjä-blogi, jossa kirjaston henkilökunta esittelee lukemaansa kirjallisuutta.

11. Olisiko mahdollista saada tietoa uusista kirjoista ja cd-levyistä paperilistalla?
Uutuusluettelot ovat nähtävissä kirjaston osastoilla (esim. cd-levyjen osalta musiikkiosastolla). Kuukauden uutuudet voi hakea myös kirjaston verkkokirjastosta. Verkkosivuilta löytyvät kuukauden uutuusluettelot  kirjoista ja peleistä sekä musiikista ja elokuvista.

12. Eikö kirjasto voisi lainata myös urheiluvälineitä ja soittimia?
Kaupunginkirjasto ja liikuntatoimi aloittivat 1.9.2010 kokeilun liikuntavälineiden lainaamisessa. Liikuntavälineet lainataan kirjastokortilla, niiden laina-aika on yksi viikko ja niitä koskevat samat käyttösäännöt kuin kirjaston muutakin aineistoa. Kirjastolla on muutamia lainattavia soittimia, ja pääkirjastossa on mahdollisuus pianon käyttöön. Tarinasalia voi varata myös omalla instrumentilla harjoitteluun.

13. Miten saan ilmoituksen varatun aineiston saapumisesta?
Saapuneesta varauksesta ilmoitetaan tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä. Varattua aineistoa säilytetään 7 päivää.

14. Miten voi tehdä varauksen lainassa olevaan kirjaan? Maksaako se?
Kirjastoaineistoon voi tehdä varauksia kirjastokäynnillä, puhelimitse tai internetin kautta. Varauksen noutopaikka valitaan varauksenteon yhteydessä. Internetin kautta tehtäviin varauksiin tarvitaan henkilökohtainen tunnusluku (salasana), jonka saa kirjastosta henkilöllisyyden todistamalla. Varaukset yleisistä kirjastoista ovat maksuttomia 1.1.2017 alkaen. Saapuneesta varauksesta ilmoitetaan kirjeellä, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Varattua aineistoa säilytetään 7 päivää. Noutamattomasta varauksesta joutuu maksamaan 1,50 €.

15. Voiko lähestyvästä lainojen eräpäivästä saada muistutuksen kännykkään?
Eräpäivämuistutuksen voi halutessaan saada sähköpostiin kolme päivää ennen lainojen eräpäivää. Muistutusta ei voi saada kännykkään.

16. Voiko lainat palauttaa mihin tahansa Lappeenrannan kirjastoon?
Kyllä voi. Ja nykyisin lainat saa palauttaa myös mihin tahansa Heili-kimpan kirjastoon. Heili-kimpassa ovat mukana Lappeenranta, Imatra, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari.

17. Onko kirjastossa palautuslaatikkoa, johon kirjat voi palauttaa kirjaston ollessa kiinni?
Lainassa olevaa aineistoa voi palauttaa aukioloaikojen ulkopuolella palautusluukuista. Luukuista ei suositella palautettavaksi helposti vahingoittuvaa aineistoa, kuten cd-levyjä tai dvd-levyjä. Aineisto käsitellään kirjastoissa seuraavana aukiolopäivänä.
Pääkirjaston palautusluukku on avoinna myös kirjaston aukioloaikoina ja siihen palautettu aineisto palautetaan saman päivän aikana. Juuri ennen sulkemista palautettu aineisto palautetaan seuraavana aukiolopäivänä.
Seuraavissa kirjastoissa on palautusluukut:

Pääkirjasto (Valtakadun puoleisen ulko-oven vieressä)
Joutseno
Korvenkylä (postiluukku)
Lauritsala (kirjaston sivuovessa rakennuksen länsipuolella)
Nuijamaa (postilaatikko)
Pulp (postilaatikko)
Sammonlahti
Voisalmi (postiluukku)

18. Voiko laina-aikaa jatkaa? Miten se tapahtuu?
Lainaa voi uusia enintään viisi kertaa peräkkäin, jos aineistosta ei ole varauksia. Lainojen uusinnat voit tehdä itse internetin kautta Heili-verkkokirjastossa, jos haet kirjastosta salasanan. Voit myös uusia lainat puhelimitse omasta kirjastostasi.

19. Voiko kirjaston tietokoneilta tulostaa?
Kaikilta internetkoneilta voi tulostaa paitsi pääkirjaston kannettavalta. Tulosteet maksavat 0,20 euroa/kpl. Tulosteet ovat mustavalkoisia. Lisäksi pääkirjastossa on väritulostin, väritulosteet maksavat 1,00 euroa/kpl.

20. Mistä saan salasanan kirjaston internet-palveluihin?
Salasanan saat henkilökohtaisesti kirjaston virkailijoilta. Unohtunutta salasanaa ei anneta puhelimitse eikä sähköpostilla turvallisuussyistä. Mukana on oltava henkilöllisyystodistus.

21. Onko kirjaston nettikoneilla mahdollisuus skannata?
Skannaaminen on mahdollista, mutta ei jokaiselta koneelta. Koneen oheislaitteet kannattaa tarkistaa varausta tehdessäsi.

22. Miten voin varata ajan internet-koneelle?
Pääkirjaston, Sammonlahden, Lauritsalan ja Joutsenon asiakaskoneille voi varata ajan Internetistä kirjaston kotisivujen kautta. Ajan voi varata myös kirjaston aineistohakukoneilla. Varaamiseen ja koneille kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin ja siihen liitetyn nelinumeroisen salasanan. Asiakkaalla voi olla 2 voimassa olevaa varausta. Voit myös pyytää virkailijaa varaamaan koneen.