Ylämaa – Jalokivi Karjalasta – Lappeenrannan uusin kaupunginosa 

YLÄMAA liittyi kuntaliitoksen kautta Lappeenrantaan vuoden 2010 alusta alkaen. Tämä kuntaliitos on toistaiseksi viimeisin mitä Lappeenrannan kaupunki on nyt lähivuosien aikana tehnyt. Tämän liitoksen kautta Lappeenrantaan saatiin noin uutta 1400 asukasta ja 409 km2 pinta-alaa, josta 29 km2 on vesistöjä. Ylämaa tunnetaan myös upeista metsistään. Ylämaa sijaitsee Lappeenrannasta katsoen lounaassa. Lappeenrannan kaupunkikeskustasta Ylämaan kirkonkylälle matkaa kertyy mittariin noin 36 kilometriä. 

Spektroliitti – sateenkaaren aarre

Spektroliitti on yksi kauneimmista jalokivistä. Spektroliittia esiintyy vain ja ainoastaan Etelä-Karjalassa, Ylämaalla. Ylämaan labradoriitissa värit ovat poikkeuksellisen voimakkaat, niissä heijastuvat suomalaisen maiseman eri sävyt kullanruskeista syvimpiin sinisiin. Tämän vuoksi kivelle on annettu oma nimi. Spektroliitti on sekä määrältään että liikevaihdoltaan merkittävin Suomesta louhittava korukivi. Sitä viedään lähes kaikkialle maailmassa. Se on myös Etelä-Karjalan maakuntakivi.

Spektroliitin louhinta alkoi tasaiseen tahtiin sodan jälkeen 1950- luvulla ja ensimmäinen jalokivihiomo aloitti Ylämaalla vuonna 1973. Kivenlouhinta ja jalostus ovat lisääntyneet spektroliitin tultua tunnetuksi ja suosituksi. Tällä hetkellä Ylämaalla on Jalokivikylä, useita jalokivihiomoja sekä kultasepän ja hopeasepän paja. Jalokivikylässä järjestetään vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa suuret kansainväliset jalokivi- ja mineraalimessut. Ylämaan aloitteesta on saanut alkunsa maassamme myös jalokivisepän ammattikoulutus ja muuta kivialan koulutusta sekä jatko- ja täydennyskoulutusta.

Tarina sateenkaaren aarteesta

Aikojen alussa, kun taivaankannet oli taottu ja maat ja taivaat luotiin, Ukko Ylijumala juhli häitään morsiamensa Akka Raunin kanssa. Mutta Rauni surkeansa valitti, että tämä maa se vaan on synkkää, pelkkää mustaa kalliota. Silloin Ukko jyrisi ja taivas salamoi. Pilvet peittivät synkän taivaan ja rankkasade kasteli mustan maan. Mutta pian sade lakkasi ja Pohjantuuli puhalsi pilvet pois. Aurinko pilkahti taivaalta ja nousi sateenkaari kaunis loistamaan. Ukko Ylijumala siitä sieppasi sateenkaaren päästä kiinni ja viskasi sen voimalla maahan. Kivet sinkoilivat ja maa tärisi. Sinne sulivat sateenkaaren kauniit kappaleet Karjalan kallioon, sinne tänne sirpaleina loistamaan.

Liitteet