Etusivu KaupunkimmeLinnoitus

Elävä linnoitus kiehtoo paikkakuntalaisia ja matkailijoita

 Etelä-Karjalan museo_koko220x149.jpg
 Lappeenrannan_taidemuseo_koko220x149.jpg
 

Lappeenrannan linnoitus – Vanha kaupunki – kiehtoo niin paikkakuntalaisia kuin matkailijoitakin mielenkiintoisella historiallaan. Kun Lappeenranta vuonna 1649 perustettiin, se syntyi juuri Linnoitusniemeen, josta asutus on levittäytynyt vuosisatojen aikana nykyisiin mittoihinsa.

Valtaosa historiallisista rakennuksista on yleisölle avoimia. Niihin kotiutuneet museot, näyttelyt, ravintolat, kahvilat, tapahtumat ja putiikit kutsuvat kävijöitä ympäri vuoden.

Linnoitus tutustuttaa kävijänsä Karjalankannaksen kupeessa ja Viipurin läheisyydessä sijaitsevan risteyskaupungin historiaan. Monesti museoiden näyttelyissäkin luotsataan tietä rajaseudun taiteeseen ja aarteisiin. Eipä siis ihme, että ne ovat sekä suomalaisten että venäläisten suosiossa ja kiinnostavat muualtakin maailmalta saapuvia, rajaseudun eksotiikkaa etsiviä matkailijoita.

Omaperäisiä matkamuistoja, tuliaisia ja lahjoja löytää museokaupoista ja putiikeista. Luontomatkailijat kiertelevät entisöidyillä valleilla kasviharvinaisuuksia etsimässä, ja rauhaa kaipaavat hiljentyvät ortodoksisessa kirkossa tai käyskentelevät Vanhassa puistossa.

Tunnelmasta voi nauttia ystävien kanssa tarinoiden esimerkiksi kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuoneella tai nostalgisessa Majurskan kahvilassa.

Alueen luonteeseen sopivat tapahtumat ja myyjäiset kokoavat paikkakuntalaisia ja vetävät matkailijoita ympäri vuoden. Etelävalleilla sijaitsee katettu kesäteatteri.

Linnoitusniemestä avautuu kiehtovia näköaloja sekä Saimaalle että amfiteatterimaisesti kohoavaan kaupunkiin. Moni muualta tuleva hämmästyy huomatessaan, että valleilta voi laskeutua sekä Suomen suurimmalle Hiekkalinnalle että satamarantaan. Myös keskikaupungin ostosparatiisit ja Myllysaaren perhepuisto uimarantoineen odottavat kävelymatkan päässä.

Lappeenrannan linnoitus on Suomenlinnan ja Haminan linnoituksen ohella ainutlaatuinen asuttu ja elävä linnoitus Suomessa. Vaikka näiden kolmen linnoituksen mittasuhteet ovat erilaisia, luonne ja kehitystavoitteet ovat samat: alueita halutaan suojella ja säästää kaavoituksella, mutta samalla lisätä palveluja ja ympärivuotista vireyttä.

Voit tutustua Lappeenrannan linnoitukseen myös mobiililaitteellasi. Järjestelmä paikantaa sijaintisi ja opastaa sinut eri kohteisiin antaen lisätietoja. Palvelua voi käyttää suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Riittää, että menet osoitteeseen tarinasoitin.fi/linnoituskierros/fi.

Linnoituksen alueesta on tehty myös oma maksuton kartta, jonka voit noutaa Lappeenrannan seudun matkailuneuvonnasta (Brahenkatu 1, Kauppakeskus IsoKristiina).


Portti idän ja lännen välillä

Lappeenrannan linnoitus syntyi ja rakentui idän ja lännen puristuksessa rajalinnoitukseksi, kun Ruotsi-Suomi ja Venäjä taistelivat vuosisatoja toisiaan vastaan. Nykyisin se on arvokas osa niin suomalaisten, venäläisten kuin ruotsalaistenkin yhteistä kulttuuriperintöä ja kuuluu Linnasta-linnaan -kulttuurimatkailuketjuun.

Uudenkaupungin rauhan jälkeen 1721 Lappeenrannasta tuli Ruotsin itäisin kaupunki, jolloin linnoitustyöt käynnistettiin. Turun rauhan 1743 jälkeen kaupunki jäi Venäjän puolelle ja venäläiset jatkoivat linnoittamistöitä. Nykyiset, museoviraston entistämät linnoitusrakenteet perustuvat pääosin 1700-luvun loppupuolella tehtyihin linnoitusvarustuksiin.

Saimaaseen pistävään niemeen sijoitettu Lappeenrannan linnoitus on eurooppalaisen linnoituskaupunki-ideaalin mukaan rakennettu bastionien suojaama ruutukaavoitettu kaupunki.

Maisemakokonaisuuteen liittyy Pallonlahden alue ja Kaupunginlahti puistoistutuksineen.
Linnoitukseen nivoutuu varuskuntahistoriansa ja sijaintinsa ansiosta myös Rakuunamäen kasarmialue, joka on säilynyt pääosin alkuperäisessä muodossaan.

Lappeenrannan kaupunki omistaa varsinaisen linnoitusalueen maapohjan lukuun ottamatta ortodoksikirkon ja pappilan tontteja. Kaupunki ja Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy omistavat kirkkoa ja pappilaa lukuun ottamatta kaikki rakennukset, myös 1970-luvun alussa rakennetun radiotalon. Asuntopalvelu omistaa viisi asuintaloa, joissa on kaikkiaan 45 asuntoa.

 Linnoitukselta kaupungillepäin_koko560x373.jpg 
 Linnoitus vihreä_560x373.jpg