Usein kysyttyä

 

Miten toimitaan, jos kortilla haluaa matkustaa sille ladatun vyöhykkeen ulkopuolella?

Kausilipuilla voi matkustaa ainoastaan sille ennalta ladatulla alueella. Lappeenrannassa kausilippuja myydään A, B, C ja D-vyöhykkeille, eli kausilipulla voi matkustaa valituilla vyöhykkeillä Lappeenrannan kaupungin alueella sekä lisäksi Lappeenrannasta Imatralle linjalla 100 Lappeenranta-Joutseno-Imatra (VT6).
Arvolipulla voi matkustaa sekä ennalta ladatulle vyöhykkeelle että muille vyöhykkeille. Kortista veloitetaan ennalta määritellyn vyöhykkeen/vyöhykkeiden mukainen maksu aina kun leimaat kortin rahastuslaitteella. Kortille ladataan ensimmäisen oston yhteydessä oletusvyöhykkeet. Jos esimerkiksi matkustat tavallisesti pelkästään Lappeenrannan paikallisliikenteen alueella (vyöhyke A), korttiin ladataan oletuksena A-vyöhykkeen sisäinen matka.
Jos haluat matkustaa arvolipulla ennalta ladatun vyöhykkeen ulkopuolelle, täytyy asiasta kertoa ennen lipun leimausta kuljettajalle. Kuljettaja valitsee tällöin haluamasi vyöhykkeen ja veloitta arvolipulta oikean summan.
Kun kortilla on samanaikaisesti sekä kausi- että arvolippu, maksulaite valitsee korttia leimattaessa aina käyttöön kausilipun. Mikäli haluat käyttää kortilta kuitenkin arvoa, pyydä kuljettajaa valitsemaan sinulle oikea vyöhyke.

Kenen kannattaa ostaa Waltti-kortti

Jos matkustat edes muutaman kerran vuodessa Waltti-liikenteen bussissa, kannattaa ostaa Waltti-arvolippu. Arvolipulla matkustat kertalippua edullisemmin. Viikonloppuisin, arkipyhinä ja lisäksi arkena klo 17.30 jälkeen arvolippujen osalta noudatetaan hiljaisen ajan hintoja. Kertalippuihin ei hiljaisen ajan hinnat sisälly.
Säännölliselle bussin käyttäjälle kausilippu on edullisin tapa liikkua Lappeenrannan alueella. Kausilipulla voit matkustaa rajattomasti 30 päivän ajan. Käyttöaika alkaa siitä, kun ensimmäisen kerran käyttää lippua.

Ostanko arvo- vai kausilipun

Kertalipulla matkustaminen on kalleinta. Jos matkustaa edes muutaman kerran vuodessa, kannattaa ostaa Waltti -arvolippu. Se on voimassa koko kortin teknisen käyttöiän, eli yli 7 vuotta.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos matkustaa pääosin perushinta-aikaan vähintään 12 edestakaista matkaa kuukaudessa, kannattaa ostaa 30 päivän kausilippu. 65 vuotta täyttäneelle henkilölle, joka matkustaa lähes aina hiljaisen hinnan aikaan (koskee 65 vuotta täyttäneiden osalta myös klo 9-14 arkipäivinä), on arvokortti edullisin valinta, mikäli edestakaisia matkoja on alle 21. Arvokortti onkin lähes aina edullisin valinta 65 vuotta täyttäneelle.

Mistä matkakortin voi ostaa? Mitä tuotteita siihen voi ladata?

Ensimmäinen kortti ostetaan ja ladataan palvelupisteessä, joita Lappeenrannassa ovat kaupungintalon aulassa sijaitseva Asiakaspalvelukeskus Winkki, Skinnarilan yliopistolla sijaitseva Kampuskauppa Aalef, Joutsenon kirjasto tai Waltti-nettipalvelussa nettilataukset.waltti.fi/

Waltti-nettipalvelun käyttö edellyttää rekisteröitymistä ja käyttäjätunnuksen luomista. Käyttäjätunnus on henkilökohtainen ja uniikki, eikä sitä tietoturvasyistä pysty vaihtamaan. Käyttäjätunnus on siis syytä pitää tallessa.
Vinkki: Käyttäjätunnus löytyy rekisteröintiviestistä, sekä aina myös ostoksen jälkeen lähetetystä sähköpostivahvistuksesta.

Waltti-nettipalvelusta tilattu kortti on aina henkilökohtainen.

Lisälataamiset voi tehdä nettipalvelussa kauppa.waltti.fi, palvelupisteissä, paikallisliikenteen busseissa sekä Suonionkadun, Standertskjöldinkadun ja Karjalantien R-kioskeissa.
Samalle kortille voi ladata sekä kausilipun että arvolipun. Busseissa on käytössä 2 euron latausmaksu. R-kioskit perivät 3,8 prosentin latausmaksukorvauksen lipun hinnasta.

Mitä tuotteita nettipalvelusta voi ostaa?

Nettipalvelusta voi tilata ja ostaa henkilökohtaisen matkakortin itselle tai taloudessa asuvalle alle 17-vuotiaalle lapselle, jolla ei ole vielä käytössä tunnistautumispalvelua.
Kortille voi samanaikaisesti ostaa sekä kausi- että arvolipun, tai halutessaan vain yhden lipputuotteen. Matkakortti ja siihen ladattu lipputuote postitetaan annettuun osoitteeseen 7-14 vuorokauden kuluessa tilauksesta.
Jos haluat tilata matkakortin alaikäiselle lapselle, sinun on luotava sitä varten uusi käyttäjätunnus. Voit käyttää kuitenkin samaa sähköpostisoitetta kuin omassa tilauksessasi.
Matkakortin voi myös lisäladata nettipalvelussa.

Miten matkakortin voi lisäladata netissä?

Kirjautumalla Waltti-nettipalveluun kauppa.waltti.fi ja valitsemalla oman liikennöintialueen, pääsee lisäämään kortin omaan käyttäjätiliin ja sitä kautta lataamaan korttia netissä.
Kortin voi lisätä joko pelkällä korttinumerolla (kortin takana oikeassa yläkulmassa oleva numerosarja) tai hakemalla sen suoraan asiakasrekisteristä, mikä vaatii vahvan tunnistautumisen.
Kortin numerolla lisätty haltija- tai henkilökohtainen kortti liitetään käyttäjätiliin, jonka jälkeen kortille voidaan ladata normaalisti arvoa ja kautta. Korttinumeron lisäämisessä on oltava huolellinen ja varmistettava, että numerosarja on sama kuin kortissa. Väärälle korttinumerolle tehtyjä latauksia ei voida poistaa.
Numerolla lisätystä kortista näytetään ainoastaan kortilla voimassa oleva kausilipun tiedot sekä arvon määrä.
Haltijakohtaisen kortin voi lisätä käyttäjätiliin vain korttinumerolla.
Nettipalvelu hakee korttirekisteristä henkilökohtaisen kortin ja lisää sen korttilistaan, mikäli matkakortti lisätään vahvasti tunnistautuneena. Tämän jälkeen kortille voidaan ladata normaalisti arvoa ja kautta.
Vahvasti tunnistautuneena haetuista korteista Waltti-nettipalvelu näyttää tarkat korttirekisterin tiedot. Myös kortin käyttö- ja lataushistoria on saatavilla.

Miksi netissä ladattu lipputuote ei näy heti kortilla?

Waltti-nettipalvelusta ostetut liput toimitetaan eri toimijoiden taustajärjestelmiin, josta ajoneuvolaitteet käyvät sovituin väliajoin ne noutamassa. Ajoneuvolaitteet eivät siis ole tietoliikenneyhteydessä Waltti-järjestelmään, jonka vuoksi netistä ostettujen tuotteiden aktivoitumisessa on aikaviive. Tuotteet ovat ladattavissa matkakortille keskimäärin 2 tunnin kuluttua oman liikennöintialueen joukkoliikenteen bussissa.
Kun tuote on ladattu nettipalvelussa, kestää myös 2 tuntia, että kortille viety tuote näkyy nettipalvelussa matkakortin tiedoissa.
Netissä ladattu lipputuote pitää myös aktivoida matkakortille viranomaisen määrittelemän ajan kuluessa ostoksen tekemisestä, muuten sen arvoa ei palauteta eikä siitä voi vaatia hyvitystä. Aktivointi tapahtuu, kun korttia näytetään ajoneuvolaitteessa tai palvelupisteessä.
Nettipalvelusta ostetut liput toimitetaan eri toimijoiden laitteille, josta ne ovat ladattavissa matkakortille seuraavasti:
- Liikennöitsijän laitteilla pääsääntöisesti 14 kalenteripäivän ajan ostoksen tekemisestä.
- Palvelupisteen laitteilla (esim. Winkki) kahden kuukauden ajan ostoksen tekemisestä.

 Mikä on kausilipun ja arvolipun ero?

Kausilipulla voi matkustaa 30 päivän ajan rajattomasti.
Arvolippuun ladataan tietty summa (vähintään 5 euroa) rahaa, joka kuluu sitä mukaa kun korttia käytetään.
Voit esimerkiksi ostaa kortille 30 päivän kausilipun  ja ladata sille lisäksi rahaa 20 euroa siltä varalta, että haluat maksaa samalla kortilla myös toisen henkilön tai jos kausilipun matkustusoikeus on päättynyt.
Lappeenrannan Waltti-korteilla ensisijainen tuote on aina kausilippu

Missä korttia voi käyttää?

Waltti-kortti käy kaikissa Lappeenrannan kaupungin ostamissa linja-autovuoroissa. Linja-autot, joissa Waltti-kortti kelpaa maksuksi, tunnistat auton etuikkunassa näkyvästä oranssisesta Waltti-tunnuksesta. Näissä autoissa voi maksaa myös Matkahuollon korteilla, mutta lisäladata ainostaan Waltti-tuotteita.
Waltti-kortti ei käy maksuvälineenä, taksilla ajettavissa koulu- ja kutsutaksivuoroilla eikä Lappeenrannan läpi ajavissa kaukoliikenteen vuoroissa.

Voiko usea henkilö käyttää samaa korttia?

Waltti-kortin voi ostaa joko henkilökohtaiseksi tai haltijakohtaiseksi. Kausilippu on aina henkilökohtainen.
Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan se henkilö, jonka nimissä kortti on ostettu. Haltijakohtaista korttia puolestaan voi käyttää kuka tahansa, jolla kortti on.
Haltijakohtainenkin kortti ostetaan ikäryhmän mukaan, joten aikuinen ei voi matkustaa lapselle ostetulla kortilla, vaikka se olisi haltijakohtainen. Perheen lapset sen sijaan voivat käyttää samaa korttia.
Lapsi voi matkustaa aikuisen kortilla, mutta tällöin kortilta veloitetaan korkeampi aikuisen lipun hinta myös lapsen lipusta.
Haltijakohtaisella kortilla olevalla arvolla voi myös usea (samaan tai alempaan) ikäryhmään kuuluva henkilö matkustaa yhtä aikaa: kun nouset bussiin, kerro monenko henkilön matka kortilta veloitetaan.
Henkilökohtaisella kortilla olevalla arvolla voi myös maksaa usean (samaan tai alempaan) ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan silloin, kun kortin omistaja matkustaa myös itse saman matkan yhdessä ryhmän kanssa.

Mitä hyötyä on henkilökohtaisesta kortista verrattuna haltijakohtaiseen korttiin?

Henkilökohtaisen kortin pystyy sulkemaan, jos kortti katoaa. Tällöin kortin löytäjä ei voi käyttää korttia matkustamiseen, ja käyttämättömät matkat voi siirtää uudelle kortille.
Haltijakohtaisen matkakortin käyttö vastaa käteisen rahan hallussapitoa ja käyttöä. Haltijakohtaisia matkakortteja ei voi sulkea eikä niissä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille.

Maksaako Waltti-matkakortin lataaminen?

Lappeenrannassa R-kioskit perivät 3,8 prosentin latauspalkkion laskettuna lipun hinnasta. Lisäksi busseissa on käytössä 2 euron latausmaksu. Muissa myyntipaikoissa Waltti-kortin lataaminen ei toistaiseksi maksa mitään. Asiakas maksaa ainoastaan korttirungosta 5 € ja kortille ladattavien lipputuotteiden hinnan.

Tulevaisuudessa, kun Waltti-tuotteet ovat käytössä koko kaupungissa, jokainen myyntipiste laittaa tuotteen hinnan päälle oman toimitusmaksunsa, jolla katetaan latauksesta syntyneet kustannukset. Nettilataus on jatkossakin edullisin tapa ostaa matkustuskautta tai –arvoa.

Myyntipalkkio laitetaan näkyviin erilliseksi osaksi palvelun hintaa, jolloin yhteiskunnan tuki kohdistuu suoraan lipun hintaan, eikä matkustamisen tukipalveluihin.

Myydäänkö linja-autossa vielä kertalippuja?

Linja-autosta voi edelleen ostaa kertalippuja. Kertamatka on mahdollista maksaa myös mobiililipulla sekä käyttämällä pankkikortin lähimaksua.  Lappeenrannassa toimivat mobiilisovellukset ovat PayiQ sekä Reissu. Paikallisliikenteen mobiililiput voi ostaa myös suoraan PIVO-sovelluksen kautta. Mobiililipulla maksaminen on kertalippua halvempaa. 

Miten Waltti kehittyy jatkossa?

Lappeenrannan Waltti-järjestelmää kehitetään mahdollisimman hyvin asiakkaiden tarpeita vastaavaksi mm. vuosittain tehtävän asiakaskyselyn perusteella.